PUBLICITÉ

Kanker en mortaliteit: reden tot optimisme

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Dankzij de therapeutische vooruitgang is de kankermortaliteit in Europa sterk gedaald. Die gunstige evolutie geldt op enkele uitzonderingen na voor alle kwaadaardige tumoren, zowel bij mannen als bij vrouwen.

PUB

Na een lange progressie daalt de kankermortaliteit sinds de jaren vijftig in West-Europa. Deze zeer positieve evolutie werd onlangs bevestigd door een epidemiologische studie die alle gegevens over dit onderwerp analyseerde tussen de jaren 1955 en 1988. Bij mannen daalde de mortaliteit met:

  • 12 % voor blaaskanker;
  • 11 % voor long- en darmkanker;
  • 6 % voor mond- een keelholtetumoren;
  • 5 % voor slokdarmkanker. Bij vrouwen daalde de mortaliteit met:
  • 26 % voor baarmoederhalskanker;
  • 21 % voor darmkanker;
  • 7 % voor borstkanker.
Een Welshe studie toonde aan dat de mortaliteit bij vrouwen met borstkanker op lange termijn niet hoger ligt dan het gemiddelde van de algemene vrouwenpopulatie. De 5-jaarsoverleving is trouwens aanzienlijk verbeterd. Voor beide geslachten daalde de mortaliteit met:
  • 30 % voor maagkanker;
  • 10 % voor leukemie.
De mortaliteit van pancreas-, eierstok- en prostaatkanker daarentegen is niet gedaald, maar stabiel gebleven.

Enige schaduwzijde: longkanker bij vrouwen

Alleen voor longkanker is de mortaliteit bij vrouwen gestegen (met 15 %). Toch zou Europa minder getroffen worden dan de Verenigde Staten en zou de frequentie van longkanker bij vrouwen onder de 75 jaar zich aan het stabiliseren zijn. Laten we dus hopen dat we aan deze door roken veroorzaakte epidemie ontsnappen.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2003 - 00h00 Levi F. et coll., Mortality from major cancer sites in the European Union, 1955-1998. Annals of Oncology, 14: 490-5, 2003. Taylor R/ et coll., Long term survival of women with breast cancer in New South Wales. European Journal of Cancer, 39: 215-22, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ook jonge vrouwen krijgen longkanker. Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Een dertigtal jaar geleden leerden de studenten geneeskunde dat longkanker vooral voorkwam bij mannen, gewoonlijk tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Nu komt longkanker ook alsmaar meer voor bij vrouwen, ook jongere vrouwen.

Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 2...

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen Geüpdatet op 23/12/2008 - 00h00

In België komt kanker nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Dat blijkt uit de allereerste cijfers over kankerincidentie in België, gepub...

Meer artikels