PUBLICITÉ

Kanker: elf schoonheidstips om vrouwelijk te blijven

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 02/03/2017 - 09h47
-A +A

Huid, haar en nagels: de therapieën en antikankerbehandelingen veranderen alles. Maar het is intussen alom bekend: verzorging en make-up kunnen kankerpatiënten helpen om er beter uit te zien en zich ook beter te voelen. Onze tips en weetjes om uw vrouwelijkheid te bewaren.

PUB

1. Ik let op mijn deodorant

Ook al is er tussen borstkanker, deodorant en aluminiumzouten nog geen enkel verband onomstotelijk en wetenschappelijk vastgesteld, toch is het bij wijze van voorzorg “aangeraden om deodorants bij radiotherapie, chemotherapie of een heelkundige ingreep te vermijden tijdens de behandeling maar ook nog een poos erna”, vertelt Geneviève Eguimendya, gewezen verpleegkundige op de oncologische dienst en voorzitter van de ‘Ligue contre le Cancer des Pyrénées Atlantiques’.

2. Ik kies een geschikte borstprothese

Een borstprothese - of het nu een tijdelijke prothese is voor een borstreconstructie of een definitieve prothese - geeft patiënten hun vrouwelijke vormen terug. De prothesen bestaan in verschillende vormen en maten en in verschillende materialen. Sommige modellen zijn ook geschikt voor het beoefenen van een fysieke activiteit of om te zwemmen. Raadpleeg een  orthoprothesist om het perfect passende model te vinden.

3. Ik waag me aan contouring

Een paar kleine ingrepen met make-up volstaan al om er goed te blijven uitzien. Contouring brengt licht op bepaalde donkere zones en creëert weer reliëf in de iets meer getekende zones. Uw wapens: een middeltje tegen wallen, een lighter en bruinende poeder. Mijd fond de teint, want die kan uw look wat verstarren. Gebruik liever lichtere texturen, zoals een gekleurde dagcrème of een BB-crème.

4. Ik herteken mijn wenkbrauwen

Door de behandelingen valt al het haar uit, ook de wenkbrauwen. Om de wenkbrauwen opnieuw te tekenen, kunt u kiezen tussen een wenkbrauwpotlood en semipermanente make-up. Als u voor semipermanente make-up gaat, moet u eerst wel navragen welk type inkt er wordt gebruikt: “De schoonheidsspecialiste mag alleen minerale pigmenten gebruiken, zeker geen organische pigmenten!”, waarschuwt Geneviève Eguimendya. Er bestaat trouwens een risico op infecties met de naalden.

5. Ik hydrateer nu meer dan ooit tevoren

De behandelingen tasten niet alleen de kwaadaardige cellen aan, ze hebben ook een impact op de celvernieuwing. Het resultaat is dat de huid uitdroogt, minder gevoed wordt en ook gevoelig wordt. Om het uitdrogend effect te compenseren, gebruikt u best sterk voedende crèmes en serums. Gebruik ook één keer per week een ultra-hydraterend gezichtsmasker voor vochtarme en droge huid. En gebruik voor uw lichaamsverzorging overvette zeep voor het wassen en heel rijke crèmes voor het hydrateren.

6. Ik behandel mijn huid met zachtheid

De kankerbehandelingen maken de huid overgevoelig. Om ze nog niet gevoeliger te maken, mijd u voor uw dagelijkse lichaamsverzorging beter alles wat agressief kan zijn, zoals peelings, definitieve ontharing, bepaalde werkzame stoffen zoals fruitzuren (AHA) en retinol.

7. Ik vraag af en toe een massage

Massages kunnen helpen tegen stress, ze kunnen pijn verzachten en ze kunnen u helpen om weer voeling te krijgen met uw lichaam. Het aanraken van de huid is een belangrijke therapie en een bron van welbevinden. Gun u zo vaak als nodig is een massagepauze. Breng de  masseur of masseuse wel op de hoogte van uw toestand. Massagetechnieken zoals acupressuur, drukken of tonische massages zijn verboden, net zoals lymfedrainages.

8.  Ik gebruik sjaaltjes

Sjaaltjes en hoofdbanden zijn in de mode. U zult dus niet lang hoeven te zoeken om iets naar uw gading te vinden. Er bestaan uniforme modellen, veelkleurige modellen, bedrukte modellen, noem maar op. U kunt al naar gelang uw stemming kiezen welke u draagt en het combineren met uw tenue. Maar u kunt ook gaan voor een hoed, een muts, een pet, een pruik of een haarstukje. Probeer gewoon een paar dingen uit en kijk waar u zich het beste mee voelt.

9. Ik verzorg mijn haar extra

Chemotherapie veroorzaakt haaruitval. Er bestaat een aantal regels om uw haar vóór, tijdens en na de behandeling te verzorgen: was uw haar niet te vaak, gebruik een heel zachte shampoo (maar geen babyshampoo, want die maakt de haarvezel vet) en mijd alle agressieve technieken zoals kleuren, brushen en ontkrullen. Ideaal is ook om uw haar de dag voor de chemo te wassen en het pas na ongeveer een week opnieuw te wassen.

10. Ik bescherm mijn nagels

Net als de huid en het haar lijden ook de nagels onder chemotherapie (vooral taxanen). De  nagels worden geel, breken makkelijk, splijten of krijgen vlekken en krijgen alle kleuren van de regenboog! Als u van manicure houdt, kunt u uw nagels zonder enig probleem blijven lakken. Vraag eerst wel na welke stoffen in nagellak u moet mijden. Sommige ingrediënten kunnen namelijk schadelijk zijn.

11. Ik onderhoud mijn pruik

Voor modellen in synthetische vezels wordt aangeraden om de pruik één of twee keer per maand te wassen met een specifieke shampoo. Spoel de pruik na het wassen en hang ze gewoon nat te drogen op een aangepaste drager zonder te wrijven, ze uit te wringen of in model te brengen.

Voor pruiken van natuurlijk haar laat u zich het best helpen door een gespecialiseerd verkoper.

Ga liefst niet baden of zwemmen met uw pruik op, neem de pruik ’s nachts af en pas er geen technieken op toe die bestemd zijn voor natuurlijk haar zoals behandelingen met de steiltang, de haardroger, enz.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 02/03/2017 - 09h47
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Negen goede voornemens voor een stralend uiterlijk! Geüpdatet op 12/01/2016 - 10h44

Nieuwjaar, dat betekent ook goede beauty voornemens maken. Met deze tien makkelijke schoonheidstips zet u zichzelf in de bloemetjes zonder eraan te hoeven denken. Neem ze gewoon op in uw dagelijkse routine als u uw toilet maakt.

Make-up: uw onontbeerlijke schoonheidsinstrumenten Geüpdatet op 17/08/2009 - 00h00

Voor een geslaagde look moet u niet beschikken over een make-updiploma en ook niet over een breed gamma instrumenten. Enkele basisinstrumenten volstaan ruimschoots! Vreemd genoeg zijn het de kleine accessoires , waarvan de meeste mensen denken dat ze...

Make-up: ook van binnenuit... Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

'Ik zie vrouwen die helemaal opklaren bij het aanbrengen van make-up', zo zegt Elisabeth Teboul, een professionele make-up deskundige. Ze heeft het hier niet over het uiterlijk dat er uiteraard anders uitziet door de make-up, maar over het humeur van...

Meer artikels