PUBLICITÉ

Kanker: een nieuwe molecule

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/11/2004 - 00h00
-A +A

Chemotherapie is één van de behandelingen tegen kanker, maar heeft haar beperkingen omdat ze zo agressief is. Vandaar dat er gewerkt wordt aan nieuwe, doelgerichte en weinig toxische behandelingen.

PUB

Onlangs werd een groeifactor opgespoord, "Egfr" genoemd, die een rol speelt bij de woekering van tumorcellen. Egfr is betrokken bij een zeer groot aantal kankers in verschillende graden, afhankelijk van de plaats (KNO, colorectaal, bovenste lucht- en spijsverteringswegen, borst, longen, nieren, eierstokken, baarmoederhals,…), en is dan ook een uitgelezen nieuw therapeutisch doelwit. Zo zijn onderzoekers erin geslaagd om een molecule te ontwikkelen, Erbitux genaamd, die de werking van deze factor kan afremmen. Erbitux komt tegemoet aan de permanente behoefte aan nieuwe, steeds doeltreffender en beter verdragen behandelingen.

Deze nieuwe molecule is voortaan verkrijgbaar in de 25 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen. Ze is onlangs goedgekeurd als behandeling van colorectale kanker. Uit een studie bij patiënten met deze kanker die niet meer reageren op chemotherapie, is namelijk gebleken dat deze molecule de groei van de tumor kan afremmen. Bovendien merken de auteurs op dat ze weliswaar doeltreffend is als monotherapie, maar dat de resultaten nog beter zijn in combinatie met andere antikankermiddelen. Bovendien heeft Erbitux een goed tolerantieprofiel en weinig bijwerkingen.

Erbitux effent dan ook de weg voor nieuwe, steeds doelgerichter, doeltreffender en beter verdragen kankerbehandelingen (monoclonale antilichamen).

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/11/2004 - 00h00 Conferentie van Merck Lipha Santé, september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wordt kanker een chronische ziekte ? Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker zit in een stroomversnelling. "Steeds meer mensen zullen sterven met kanker, niet aan kanker" voorspelt kankerspecialist, Simon Van Belle van de Gentse Universiteit.

Nierkanker: een nieuwe therapie Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Om de bijwerkingen van de behandelingen tegen kanker te beperken, proberen onderzoekers nieuwe moleculen te ontwikkelen die specifieker de kankercellen aanvallen in de plaats van de gezonde naburige cellen. Een dergelijke behandeling leverde onlangs...

Prostaatkanker: een nieuwe chemotherapie Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Gevorderde vormen van prostaatkanker worden snel resistent tegen chemotherapie. Onderzoek met Taxotere geeft bemoedigende resultaten, met hoop op een betere behandeling die zich vertaalt in een betere levenskwaliteit en pijnbestrijding bij deze patië...

Meer artikels