PUBLICITÉ

Kanker: cognitieve gedragstherapieën kunnen helpen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2015 - 20h51
-A +A

Waarom naar een psycholoog gaan als men kanker heeft? De ziekte zal er natuurlijk niet van genezen, maar het helpt wel om beter om te gaan met de emoties die ze losmaakt. De cognitieve gedragstherapieën (CGT) behoren tot de efficiëntste hulpmiddelen in dit domein.

PUB

Hoe kunnen CGT bij kanker helpen?

De cognitieve gedragstherapieën, afgekort CGT, zijn een tak binnen de psychologie die de resultaten toepast die door de wetenschappelijke psychologie verkregen zijn. De term wijst niet op een specifieke techniek, maar eerder op een geheel van methodes die worden ingezet afhankelijk van de situatie, zoals relaxatie, motivatie, strategieën inbouwen om het gedrag te veranderen, enz. De cognitieve gedragstherapieën willen de patiënten beter wapenen om de uitdagingen aan te gaan die een diagnose van kanker kan meebrengen. Want het gaat om veel meer dan wat het lichaam door de ziekte moet ondergaan. Kanker betekent ook onzekerheid over de toekomst, een vaak lange en heel zware behandeling, de relaties met familie en vrienden die defintief veranderen, en zoveel meer. Al die dingen maken emoties los waarmee patiënten moeten leren omgaan. Het doel van de therapie is uiteraard niet om kanker te genezen. Ze kan wel sommige patiënten helpen om er beter mee om te gaan.

CGT: het gedrag veranderen door anders te gaan denken

Het principe van de cognitieve gedragstherapieën is om niet op de emoties zelf in te werken, maar op de gedachten die deze emoties oproepen en op het gedrag dat eruit voortvloeit. Nemen we bijvoorbeeld de angst die de diagnose van kanker kan opwekken. Dat is een emotie; die kan gedachten doen ontstaan die mensen moedeloos maken en elke hoop ontnemen («Ik ga dood», «Mijn familie zal me in de steek laten», «De behandeling zal heel zwaar zijn») of ook gedachten waardoor iemand toch weer hoop krijgt en  wil vechten voor zijn leven: «De geneeskunde heeft grote vooruitgang geboekt en tegenwoordig kun je van kanker genezen» «Ik weet dat ik op sommige familieleden en vrienden kan rekenen», «Er bestaan veel manieren om kanker te behandelen, ik ga me informeren zodat ik goed voorbereid ben».

Als de patiënt ertoe kan komen om de gedachten die tot actie aansporen voorrang te geven, is de kans groter dat hij ontsnapt aan gedragsvormen die hem schade berokkenen - bijvoorbeeld zich afzonderen, in een depressie sukkelen, alle leuke activiteiten laten vallen, enz.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2015 - 20h51

Alexandra Meert, « Vivre au mieux avec un cancer grâce à la thérapie cognitive et comportementale », uitg. Odile Jacob

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstkanker: de mededeling Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Als een patiënt de dokter voorzichtig hoort zeggen dat hij slecht nieuws heeft, stort zijn wereld in elkaar. Het verpletterende nieuws komt voor de patiënt vaak als een donderslag bij heldere hemel.

Ik heb darmkanker overwonnen Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h10

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende kanker en de op één na meest dodelijke. Nochtans zijn negen van de tien gevallen te genezen als de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld. We hadden een gesprek met een patiënte van 52 jaar die...

Depressies: psychotherapie Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Depressies zijn niet alleen te verhelpen met geneesmiddelen. Antidepressiva alleen zullen niet volstaan, want die pakken de symptomen aan, maar niet de ziekte. Het psychische leed die de patiënten ervaren, vraagt om een luisterend oor. Een overzicht...

Meer artikels