PUBLICITÉ

Kan sauna hartziekten voorkomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 21/10/2001 - 00h00
-A +A

Volgens Japanse onderzoekers zou een regelmatig bezoek aan de sauna de bloedsomloop verbeteren en hartziekten voorkomen.

PUB

Sauna = lichaamsbeweging

Sommige nuttige effecten van de sauna zijn bovendien vergelijkbaar met die van lichaamsbeweging; een sauna kan ook worden genomen door personen die zich moeilijk kunnen bewegen en veroorzaakt bovendien geen belasting voor het hart.

Bewijzen

De studie werd uitgevoerd bij 25 mannen met minstens één risicofactor van hartziekte (hypercholesterolemie, hoge bloeddruk, suikerziekte, roken) en 10 controlepersonen. De proefpersonen gingen twee opeenvolgende weken dagelijks gedurende 15 minuten naar een sauna van 60°C gevolgd door 30 minuten bedrust. De werking van de bloedvaten en met name hun vermogen om te verwijden en zich samen te trekken, werd zorgvuldig onderzocht.

De patiënten die het risico liepen een hartziekte te ontwikkelen, verbeterden. Ook hun bloeddruk daalde licht.Maar opgelet, een sauna is goed voor de gezondheid en om hartziekten te voorkomen, maar is toch niet aangewezen voor patiënten met een gevorderde hartziekte.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 21/10/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sauna: wat zijn echt de heilzame effecten? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Bent u een warmtefreak en houdt u van af en toe een uurtje ontspanning? Dan zal u een bezoek aan de sauna wel weten te waarderen. Maar heeft dit warmtebad ook echte voordelen voor onze gezondheid? En zijn er contra-indicaties?

Is de sauna goed voor de gezondheid? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 14h03

Sauna , een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico's van sauna voor de gezondheid? Sauna bezoeken zi...

Sauna: mythe en werkelijkheid Gepubliceerd op 08/12/2014 - 17h07

Sporters zijn meestal saunafanaten. We willen de voordelen van sauna niet ontkennen, maar toch even enkele misverstanden uit de wereld helpen, want vaak wordt de sauna gebruikt om de verkeerde redenen.

Meer artikels