PUBLICITÉ

Kan de pil een trombose veroorzaken?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidjournaliste op 24/01/2012 - 10h18
-A +A

De pil zou het risico op een trombose verhogen, maar dan wel in lichte mate. Dat risico zou zelfs hoger liggen bij de pillen van de nieuwste generatie dan die van de tweede generatie. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Een stand van zaken over orale anticonceptie en trombose.

PUB

De pil is een zeldzame oorzaak van trombose

Toen de anticonceptiepil begin jaren zestig op de markt kwam, was het risico op trombose al bekend, namelijk als een zware, maar tegelijk zeer zeldzame bijwerking. Daarom worden de anticonceptiepillen van heel dichtbij opgevolgd en zeer regelmatig opnieuw geëvalueerd. Een recent rapport (1) toont wel aan dat het risico op trombose twee keer hoger ligt bij de pil van de derde generatie die de molecule desogestrel (Cycléane en Varnoline) of gestodeen (Mélodia, Harmonet en Minulet) bevat, dan bij de pil van de tweede generatie die levonorgestel bevat (Minidril, Adepal). Ook bij de pil van de vierde generatie, met drosperinon (Jasmine, Jasminelle en Yaz) zou het risico twee keer hoger liggen.

 

Enkele cijfers:

  • Op 100.000 vrouwen komen ongeveer 20 gevallen van trombo-embolie voor ten gevolge van de pil van de tweede generatie.
  • Er zouden ongeveer 40 gevallen voorkomen ten gevolge van de pil van de derde of vierde generatie.
  • Bij vrouwen die geen pil nemen, komen ongeveer 5 tot 10 gevallen voor.
  • En er komen 60 gevallen voor bij zwangere vrouwen.

 

Voordeel-risicobalans blijft positief

Toch moeten vrouwen niet in paniek slaan: “De afweging tussen de voordelen en de risico’s van orale anticonceptie blijft positief bij om het even welke progestatieve stof”, verzekert het Franse agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten (Afssaps). Bij twijfel kunt u altijd uw arts raadplegen. Hij zal dan een persoonlijke balans opstellen over de voordelen en de risico’s van uw pil, afhankelijk van uw profiel.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidjournaliste op 24/01/2012 - 10h18

Infopunt van Afssaps op 14 november 2011, "Contraceptifs oraux estroprogestatifs et risque de thrombose veineuse". (1) British Medical Journal (BMJ) van 26 oktober 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil en de risico’s voor hart en bloedvaten Geüpdatet op 28/04/2014 - 11h16

De pil vergroot het risico op flebitis. Het is weliswaar een heel kleine stijging, maar toch genoeg om orale oestroprogestatieve anticonceptie af te raden aan vrouwen die al een cardiovasculair risico hebben. Ter herinnering nog even de contra-indica...

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Meer artikels