PUBLICITÉ

Kan ik mijn zwangerschapsstriemen kwijtraken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012 - 15h18
-A +A

Iedereen kent zwangerschapsstriemen wel, die sporen die na een zwangerschap op de huid achterblijven.  De precieze oorzaken zijn nog altijd niet bekend en de middeltjes om ze kwijt te raken zijn alles samen genomen toch niet zo doeltreffend. Een overzicht van de remedies tegen zwangerschapsstriemen.

PUB

Remedies tegen zwangerschapsstriemen: crèmes voor lokaal gebruik

Sommige crèmes beloven dat de zwangerschapsstriemen verminderen of zelfs verdwijnen.

De actieve stoffen erin zijn niet altijd dezelfde, maar in de meeste zitten afgeleide producten van vitamine A of E. De wetenschappelijke studies naar de doeltreffendheid van deze producten zijn over het algemeen niet zo geweldig, maar van de actieve stoffen lijkt tretinoïne - een afgeleid product van vitamine A - het meeste effect te hebben op de striemen.

Maar verwacht er wel geen wonderen van. In het beste geval is er een verbetering van hooguit 20% vast te stellen.

 

Het effect van de andere actieve stoffen – van fruitzuren tot heel zachte middeltjes zoals specifieke plantaardige oliën –is wetenschappelijk nog minder bewezen.

 

Laser als remedie tegen zwangerschapsstriemen?

Lasers, flitslampen en LED zijn vrij recente remedies tegen zwangerschapsstriemen en ze worden ook alsmaar populairder. Ze stimuleren de collageenproductie in de behandelde zone en een tekort aan collageen zou net een rol spelen in het ontstaan van zwangerschapsstriemen.
Toch spreken de wetenschappelijke studies zich niet volmondig positief uit over deze technieken – die trouwens allemaal met licht werken. Er zijn al heel wat van deze methodes tegen zwangerschapsstriemen op de markt, en ze zijn lang niet allemaal doeltreffend. En dat terwijl ze wel bijwerkingen hebben en er risico’s aan verbonden zijn!

 

Sommige technieken, zoals de vasculaire laser, het pulserend licht of de gefractioneerde laser (Fraxel laser) klinken veelbelovend. Maar raadpleeg altijd eerst een dermatoloog voor u beslist om een laserbehandeling te volgen.

 

De laser wordt vaak in combinatie met radiofrequentie gebruikt. Die laatste techniek werkt met warmte en trekt de collageenvezels samen. Radiofrequentie blijkt enigszins doeltreffend te zijn, maar er is nog onderzoek nodig om die resultaten te bevestigen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012 - 15h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Striemen: ken ze om ze beter te bestrijden! Geüpdatet op 01/02/2017 - 17h03

Striemen hebben geen enkele impact op de gezondheid. Toch worden ze vaak als onesthetisch ervaren en kunnen ze het leven van heel wat vrouwen (en van sommige mannen) danig vergallen! Zijn deze strepen te voorkomen? En kunnen we ze ook weer kwijtraken...

Huidstrepen: beter voorkomen Gepubliceerd op 07/09/2016 - 14h54

Welke vrouw heeft nog nooit last gehad van huidstrepen ? Een dergelijk huidprobleem wijst op atrofie van de elastische huidvezels. Helaas verschijnen ze veel sneller dan ze weer verdwijnen, want ze zijn nagenoeg onmogelijk weg te krijgen. In het best...

Meer artikels