PUBLICITÉ

Kan ik mijn astma echt onder controle krijgen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/05/2015 - 10h22
-A +A

Astma is een ziekte die behandeling vraagt en waar we ook vat op kunnen krijgen.

We hadden een interview met een patiënte over haar ziekte en hoe ze de aandoening onder controle leerde krijgen. Dankzij het programma voor astma-educatie voelt Marie-Pierre zich vandaag naar eigen zeggen “gezond en wel” en durft ze ook openlijk te zeggen dat ze astmapatiënt is.

PUB

Hoe is uw astma ontdekt?

Ik kom uit een familie van astmalijders. Mijn zoon, hij is nu 27, kreeg al als kleine jongen astma. Ik heb samen met hem met de ziekte leren omgaan. Rond mijn 45e kreeg ik bij plots de minste inspanning hoestbuien. De artsen hebben mijn symptomen meteen geïdentificeerd en voorspelden toen dat ik astma zou krijgen. Ik wou het niet geloven, tot ik op een dag een zware bronchitis kreeg en me erbij heb moeten neerleggen. Ik heb toen corticoïden genomen, maar omdat mijn ademhalingsproblemen bleven, stuurde de arts me naar de spoeddienst. Daar viel het verdict al na een kwartier: ik had astma én diabetes.

De behandeling die toen is opgestart, bestond uit medicatie tegen astma en insulinespuitjes voor mijn diabetes. Ik kreeg toen ook te horen dat de diabetes te wijten was aan de corticoïden die ik tijdens mijn hoestbuien genomen had toen ik met mijn bronchitis in het ziekenhuis lag.

Ook toen ik terug thuis was, voelde ik me nog zwak. Ik kreeg regelmatig aanvallen, vooral door virale infecties. Ik merkte dat de verkoudheden geleidelijk aan dieper zakten en naar mijn longen gingen, wat dan telkens tot hoestbuien leidde. Omdat ik wist dat de geneesmiddelen op basis van corticoïden mijn diabetes verergerden, nam ik ze alleen bij zware aanvallen en ik wachtte altijd 2 tot 3 dagen voor ik ze nam. Dat was blijkbaar geen goede strategie: de aanvallen waren zo hevig dat ik regelmatig voor een paar dagen opgenomen moest worden. Met vier kinderen en een man die zelf ziek en in behandeling is, maakten die ziekenhuisopnames de situatie wel heel ingewikkeld. Ik was bovendien letterlijk uitgeput.

Hoe hebt u uw astma dan onder controle gekregen?

Ik heb een programma voor astma-educatie gevolgd. In die tijd was dat nog iets nieuws en gingen de sessies in het ziekenhuis door. Ik heb er geleerd dat hoe vroeger je ingrijpt als je een aanval voelt opkomen, hoe makkelijker de aanval ook overgaat. En - omgekeerd - dat je recht naar het ziekenhuis gaat als je wacht. 

Ze hebben me er ook een aantal preventieve en anticiperende maatregelen aangeleerd. Na de astma-educatie heb ik een educatieprogramma voor diabetes gevolgd. Ik wist immers dat mijn medicament tegen astma de diabetes alleen maar verergerde en wou dus weten hoe ik de twee ziektes met elkaar kon verzoenen. ik zat echt in een impasse en de artsen spraken elkaar ook nog eens tegen: de pneumoloog drong erop aan dat ik de corticoïden nam zo gauw de aanvallen begonnen, maar de diabetoloog raadde ze af.

Mijn inzicht in beide ziektes heeft alles veranderd. Ik heb meer zicht gekregen op het mechanisme van astma, waardoor ik de aanvallen efficiënter kon aanpakken zonder mijn diabetes te verergeren. Ik heb geleerd om alerter te zijn voor bepaalde signalen zodat ik sneller kan ingrijpen. Vanaf dat moment is mijn toestand verbeterd. Het heeft wel 3 tot 4 jaar gekost, maar in die tijd was astma-educatie nog niet zo ver ontwikkeld als nu.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/05/2015 - 10h22

Interview van een astmapatient. http://asthme-allergies.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h45

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt...

Een acute astma-aanval is een medisch noodgeval Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h38

Een zware acute astma-aanval is een ernstige ademhalingsstoornis die aanzienlijk verschilt van de bekende symptomen van astma. Typisch ervoor zijn de ernst van de aanval en het plotselinge optreden ervan. Astmapatiënten voelen normaal wel de ongewone...

Inspanningsastma: opgepast! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 12h29

Sommige mensen beginnen te hoesten tijdens het sporten, alsof ze allergisch zijn aan inspanningen. Dat klopt echter niet helemaal! Inspanningsastma is een vaak voorkomend probleem waarmee u rekening moet houden als u uw lichamelijke activiteiten wilt...

Meer artikels