PUBLICITÉ

Kan iemand een cannabisvergiftiging oplopen?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 15h03
-A +A

Zo’n 5% van de bevolking gebruikt regelmatig cannabis. Deze consumptie is weliswaar voor zogenaamd recreatieve doeleinden, maar dat belet niet dat er geen bijwerkingen kunnen optreden. Veel zorgwekkender is het toenemende aantal gevallen van accidentele intoxicatie bij kinderen en huisdieren.

PUB

Cannabis: recreatief effect versus “bad trip”

Tetra-hydro-cannabinol (THC) is de actieve stof in cannabis die ook de belangrijkste effecten veroorzaakt. Ze treden op zo’n 30 minuten na inname. Cannabisgebruik leidt meestal tot een lichte roes, euforie en  lichte slaperigheid. Bij te hoge dosissen of bij mensen die extra gevoelig zijn voor de werkzame stof kan er misselijkheid optreden - al dan niet - gepaard gaand met braken, maar ook angstklachten (paniekaanvallen) zijn niet uit te sluiten. Een bad trip is meestal niet gevaarlijk, op voorwaarde dat er iemand in de buurt is die het slachtoffer kan geruststellen en in veiligheid kan brengen.

Cannabisvergitiging bij huisdieren

Gevallen van accidentele intoxicatie bij huisdieren (honden maar ook katten, cavia’s, konijnen, enz.) zijn niet zeldzaam. Ze zijn meestal toe te schrijven aan de inname van peukjes, van cannabishars of - meestal - van space cake (taart op basis van cannabis). Vooral honden worden erdoor aangetrokken. De intoxicatie manifesteert zich door braken, wijde pupillen, abnormaal gedrag (futloosheid, maar ook desoriëntarie, luid blaffen of zelfs agressiviteit). Bij een hoge dosis bestaat er een risico op coma en zelfs sterfte. Aarzel dus niet om de spoeddienst op te bellen (dierenarts).

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 15h03

Met dank aan dr. M. Mostin van het Antigifcentrum.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ