PUBLICITÉ

Kan het aantal cardiovasculaire accidenten verminderd worden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/05/2003 - 00h00
-A +A

Ja. Dat blijkt uit een grote Britse studie die de voordelen evalueerde van simvastatine, een referentiemiddel tegen cholesterol en tegelijk ook de eerste ontwikkelde statine.

PUB

Tijdens deze studie werden meer dan 20.000 proefpersonen, gerekruteerd in 69 Britse ziekenhuizen, gedurende vijf jaar gevolgd. Deze bijzonder brede populatie omvatte zowel patiënten met angina pectoris, diabetes en arteritis en patiënten met antecedenten van cerebrovasculaire accidenten als, voor één keer, vrouwen. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg simvastatine, de andere een placebo. Na de studie stelden de auteurs bij patiënten die simvastatine kregen toegediend een totale mortaliteitsdaling vast van 13 %, een daling van het aantal sterfgevallen door een kransslagaderaandoening met 18 % en een daling met 25 % van het risico van een hartinfarct, een cerebrovasculair accident en arteritis van de onderste ledematen. Deze resultaten zijn bijzonder veelzeggend, want ze betekenen dat deze statine aanzienlijke voordelen biedt, ongeacht het geslacht, de leeftijd en het aanvankelijke cholesterolgehalte. De indicaties voor statines worden hier aanzienlijk uitgebreid, gaande van personen zonder een te hoog cholesterolgehalte tot patiënten met cardiovasculaire antecedenten en arteritis, maar ook diabetici en hypertensiepatiënten. Conclusie: cardiovasculaire accidenten kunnen bij de meeste risicopersonen voorkomen worden. Volgens de auteurs zouden statines één derde van alle cardiovasculaire accidenten (al dan niet met dodelijke afloop) kunnen voorkomen. Een indrukwekkend cijfer als we weten dat er in België jaarlijks 30.000 cerebrovasculaire accidenten en meer dan 24.000 cardiovasculaire accidenten geregistreerd worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/05/2003 - 00h00 Castaigne A. et coll., The Lancet, 360 : 23-33, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Statines: steeds meer effecten Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Statines worden hoofdzakelijk voorgeschreven aan patiënten met een te hoog cholesterolgehalte. De Heart Protection Studie (HPS) heeft nu echter aangetoond dat statines het risico op myocardinfarct en beroerte verlagen bij patiënten met coronair lijde...

Meer artikels