Kan gewichtsverlies leiden tot relationele problemen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2015 - 15h26
-A +A

PUB

Overgewicht kan relationele problemen verbergen

Het gebeurt ook dat overgewicht andere relationele problemen verborgen houdt of zelfs als uitvlucht dient voor die problemen. We nemen het voorbeeld van een koppel dat seksuele problemen heeft. Het komt nogal eens voor dat een van beide partners zijn problemen wijt aan het overgewicht. Men verwacht dan plots alle heil van een stevig dieet... Maar wanneer de kilo's eraf zijn, merkt men dat de problemen er nog steeds zijn en dat ze soms nog verergerd zijn. Deze situatie kan dan zeer destabiliserend werken. Het seksleven is slechts één voorbeeld van de steeds terugkerende discussies en van de toekomstplannen die nooit werkelijkheid worden... Deze problemen kunnen ook toegeschreven worden aan het overgewicht, maar zijn in feite te wijten aan het koppel zelf.

Relationele problemen en gewichtsbehoud

Wanneer het te moeilijk wordt om te leven met de problemen die ten gevolge van het dieet (opnieuw) verschenen zijn, laten de mensen vaak bewust of onbewust hun dieet vallen zodat hun gewicht opnieuw toeneemt. Om zijn gewicht te stabiliseren, is het zeer belangrijk te beseffen en toe te geven dat vermageren niet noodzakelijkerwijs relationele problemen of persoonlijke twijfels oplost!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2015 - 15h26

Anouk Barroy, psychologe aan de Kliniek van het ideale gewicht van het UMC Sint-Pieter (Brussel), alsook Marjorie Vindevogel, psychologe, en Véronique Bolly, verpleegster aan de Interdisciplinaire Kliniek voor de Behandeling van Obesitas van het UVC Brugmann (Brussel).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB