PUBLICITÉ

Kampt de Belg met een jodiumtekort?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Jodiumtekort is in België al jaren een probleem. Een zeer eenvoudige gewoonte maakt het al mogelijk om de kosten te drukken: het gebruik van jodiumzout aan tafel.

PUB

Jodium is een essentieel bestanddeel van de schildklierhormonen. Die regelen het metabolisme van de meeste lichaamscellen. Bovendien spelen ze een cruciale rol bij de hersenontwikkeling - een cruciale periode - , de ontwikkeling van de foetus en de twee à drie eerste levensjaren.

Een mondiaal probleem

Tijdens het recente symposium van het Danone-instituut benadrukte prof. Francois Delange (CHU Saint-Pierre, Brussel) opnieuw de omvang van het probleem. De door de WGO en UNICEF aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium bedraagt 150 mcg bij adolescenten en volwassenen, maar 200 mcg bij zwangere en zogende vrouwen. Kinderen en baby's hebben een kleinere dosis nodig. In de praktijk worden de dagelijkse jodiumbehoeften bij een groot deel van de bevolking niet gedekt. Jodiumtekort is dan ook een echt volksgezondheidsprobleem op wereldschaal: het komt voor in ongeveer 130 landen, ook in Europa, en treft in totaal naar schatting 2,2 miljard mensen!

Belangrijkste slachtoffers: kinderen en zwangere vrouwen

Jodiumtekort veroorzaakt een reeks stoornissen door een functiestoornis van de schildklier. De belangrijkste stoornis is een onomkeerbare achterstand in de neurologische en intellectuele ontwikkeling van het jonge kind. Ook zwangere vrouwen betalen een zware tol voor een tekort aan jodium in hun voeding (90 % van de zwangere vrouwen nemen veel te weinig jodium in). De moederlijke thyroxine (het belangrijkste schildklierhormoon) gaat door de placenta en is de belangrijkste bron van schildklierhormonen bij de foetus. Hypothyroxinemie (thyroxinetekort) tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van het kind ernstig verstoren. Deze afwijkingen zijn echter perfect te vermijden door jodiumsupplementen te nemen en jodiumrijke voeding te eten tijdens de zwangerschap (dat laatste wordt al te vaak vergeten).

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 30/12/2003 - 00h00 Symposium " La nutrition en oligo-éléments en Belgique - Données récentes " (" Het gebruik van oligo-elementen in de voeding in België - Recente gegevens "), georganiseerd door het Danone-Instituut, Brussel, op 18/10/2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zout en gezondheid: nog steeds heel wat vragen Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Op 23 mei werd in Parijs een conferentie gehouden over het verband tussen zoutconsumptie en gezondheid. Na de conferentie, die georganiseerd werd door EuSalt, de Europese vereniging van zoutproducenten, blijkt dat nog heel wat vragen onbeantwoord bli...

Meer artikels