PUBLICITÉ

Kamille: 3 bloemen die uw gezondheid ten goede komen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/04/2014 - 11h34
-A +A

Kamille is alom bekend als kruidenthee om het inslapen te bevorderen, maar de plant heeft nog andere kwaliteiten. We kennen bijvoorbeeld zijn eigenschap om blond haar lichter te maken en een mooie schijn te geven.

En dat is niet alles: de naam kamille wordt gebruikt voor verschillende planten: de echte kamille, de Roomse kamille en 'moederkruid'.

De twee eerste hebben een verzachtend effect in al zijn betekenissen en moederkruid is doeltreffend gebleken voor het voorkomen van migraineaanvallen.

 

PUB

Echte kamille en Roomse kamille: kalmerend in alle betekenissen van het woord

Echte kamille (matricaria chamomilla) en Roomse kamille (chamaemelum nobile) zijn planten die nauw met elkaar verwant zijn en waaraan ook dezelfde eigenschappen worden toegeschreven. Echte kamille is wel meer bestudeerd in klinische studies.

Kamille is bij ons vooral bekend van kruidenthees die het inslapen zouden bevorderen. Het is inderdaad doeltreffend bij slaapproblemen als gevolg van nervositeit. Maar dat is niet de enige reden om u na het avondmaal een kopje te gunnen.

Spijsverteringsklachten verzachten
Kamille wordt traditioneel gebruikt om allerlei spijsverteringsklachten te verzachten, zoals:

  • een opgeblazen gevoel,
  • een trage spijsvertering
  • maagzuur.

U kunt een kopje drinken als u de symptomen voelt, maar elke dag een kop drinken kan ook preventief werken.

Kamille tegen ontstekingen
Etherische olie met kamille heeft trouwens een bewezen ontstekingswerend effect. Dat verklaart ten dele het nut ervan bij spijsverteringsklachten, maar ook het feit dat ze wordt aangeraden om kleine huid- en brandwondjes te helpen genezen.

Kamille wordt soms ook gebruikt om eczeem tegen te gaan, maar de wetenschappelijke resultaten spreken elkaar op dat vlak tegen. De doeltreffendheid is dus niet bewezen.#E# 

Hoe genieten van de voordelen van kamille?
Thee is een goede manier om te profiteren van de digestieve en kalmerende eigenschappen van kamille. Voor het gebruik als huidmiddeltje vindt u in de handel tal van crèmes die kamille bevatten. Maar u kunt het middeltje ook zelf maken door gewoon enkele druppels etherische olie van kamille te vermengen met een neutrale plantaardige olie!

Moederkruid: goed tegen migraine?

Moederkruid (tanacetum parthenium) heeft veel weg van kamille en wordt er ook vaak mee verward. Maar eigenlijk is het dus geen kamille. Het kruid is vooral bekend om zijn preventieve werking tegen migraineaanvallen. Die zou te maken hebben met een werking op de aggregatie van de bloedplaatjes.

De wetenschappelijke studies naar de doeltreffendheid van moederkruid tegen migraine spreken elkaar tegen. Maar de gebruikte dosissen in het onderzoek waren wel niet altijd dezelfde.

Dit effect is toe te schrijven aan parthenolide, het voornaamste actief bestanddeel waarvan ook in laboratoriaproeven het effect tegen bepaalde kankercellen en het ontstekingswerend effect zijn bewezen.

Hoe gebruiken?

Moederkruid wordt gebruikt in pilvom. In de pillen zit poeder of een extract van het  kruid. Het kruid wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Opgelet, zelfmedicatie is af te raden bij migraine. Gebruik moederkruid dus altijd in overleg met uw huisarts.

En het haar.
Kamille is ook heel bekend om onze haren lichter te maken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/04/2014 - 11h34

Alexandra Moro buronzo, Grand guide des huiles essentielles ; Phytothérapie, la santé par les plantes, éd. Vidal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels