PUBLICITÉ

Kachels en open haarden: zijn er gezondheidsrisico’s?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 09h57
-A +A

Stoken op hout is meer en meer in de mode. Veel mensen springen op de boot, omdat hout een bron van hernieuwbare energie is of gewoon om de kosten te drukken nu de energieprijzen maar blijven stijgen.

Maar dit type verwarming heeft ook zijn nadelen en houdt zelfs gevaren in.

PUB

Verwarmen met brandhout: slecht voor de longen

Veel onderzoeken bewijzen het: stoken op hout is slecht voor de luchtwegen.
Zo is vastgesteld dat de cellen aan de binnenwand van de longen en de luchtpijp zijn aangetast bij mensen die permanent blootstaan aan de rook van het hout waarmee ze zich verwarmen. Tieners die in een huis wonen dat verwarmd wordt met hout lopen trouwens ook meer risico op een allergie voor stuifmeel, allergische rinitis en astma.

Let op, deze resultaten variëren naargelang het soort verwarmingstoestel
Een open haard met een slecht gereinigde schoorsteen en in een huis dat niet genoeg gelucht wordt, is hoe dan ook schadelijk. Maar een goed onderhouden en gesloten houtkachel die brandt op pellets die volgens de regels van de kunst bewaard worden, zou normaal niet schadelijk mogen zijn voor uw gezondheid. Maar ook dan moet u regelmatig blijven luchten!

Koolmonoxidevergiftiging kan ook met een houtkachel voorkomen

Nog elk jaar sterven er mensen aan koolmonoxidevergiftiging.
Houtkachels zijn hier wel niet de grootste boosdoeners, maar ze eisen toch nog altijd ongeveer 20 slachtoffers per jaar bij gemiddeld 11 incidenten.
De voorzorgsmaatregelen zijn dezelfde als die voor ademhalingsproblemen: controleer of de kachel in goede staat is en laat hem elk jaar onderhouden.

Verlaat de woning bij het minste teken van intoxicatie (misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid) en zet ramen en deuren open.

We wijzen hier ook even op het risico op brandwonden.
Dat is weliswaar groter voor open haarden dan voor kachels, maar ook bij kachels blijft het reëel omdat u iets verbrandt binnen de vier muren van uw woning. Wees ook extra alert voor de allerkleinsten, want die voelen zich vaak aangetrokken door de vlammen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 09h57

http://etat.environnement.wallonie.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Koolstofmonoxide: het stille gevaar Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

Koolstofmonoxide is een geurloos en kleurloos gas, maar het kan wel voor verstikking zorgen. Jaarlijks overlijden in Europa miljoenen mensen aan intoxicatie met CO. Het betreft lang niet alleen mensen die in moeilijke omstandigheden leven, het kan bi...

Meer artikels