PUBLICITÉ

Kaas: met mate, luidt de boodschap!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
-A +A

Kaas, boter en dierlijke vetstoffen zijn af te raden voor de slagaders. Het komt erop aan er met mate van te genieten.

PUB

Dierlijke vetten zijn het minst populair in de dieetleer. Dat komt omdat ze mee cholesterol aanmaken, en te veel cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten. Toch zijn ze vaak essentiële voedingsstoffen voor het organisme. Room, boter, kaas en vleesnat worden namelijk gebruikt in heel wat recepten, zowel voor gebak als voor sausen. Moeten we al dat lekkers nu ineens bannen?

Het eenvoudigste is ervan uit te gaan dat al die recepten thuishoren in de zogenaamde "rijke keuken", die makkelijk doet bijkomen, niet altijd even goed verteert en bovendien bij overdadige consumptie ongezond is.

De pragmatische aanpak

In de praktijk moet u een dubbel doel nastreven:

  • de lichte keuken leren appreciëren (zie afslankrecepten);
  • uzelf af en toe eens een extraatje gunnen, op voorwaarde dat u nadien weer caloriearm eet.
Kaas kunt u dan ook als zo'n extraatje beschouwen, iets om te degusteren bij speciale gelegenheden. Hetzelfde geldt voor gebak en gerechten met zware sausen.

Maat leren houden

Er is nog een andere aanpak mogelijk, en sommigen slagen daar goed in: uw porties verkleinen, onder meer van kaas, zodat u er vaker kunt nuttigen. Dat is altijd mogelijk en altijd even doeltreffend. Alles hangt af van persoon tot persoon, want het verschil is puur psychologisch. Kleinere porties nemen, is voor de enen makkelijker, terwijl de anderen liever een tijdje vasten om af en toe eens flink te kunnen zondigen. Iedereen moet voor zich uitmaken waar hij zich het best bij voelt!

Ons lichaam went echter snel aan afslankrecepten, en ook onze smaak raakt erop ingesteld. Afwisseling is dus de boodschap, want het is één van de elementen die ons de grootste voldoening schenken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Evenwichtige voeding: een kwestie van porties Gepubliceerd op 30/09/2015 - 15h11

Globaal gezien, weet u wel wat op gebied van voeding evenwichtig is en wat niet. Vis en groenten zijn uiteraard goed, snoep en chips zijn dat niet... Maar in feite, bent u wel op de hoogte van de porties die men mag verbruiken om in goede gezondheid...

Wat te doen met de restjes? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

We hadden het iets te groots opgevat, we waren met minder dan voorzien... wat de reden ook is, daags na de feesten zit onze koelkast vaak barstensvol restjes. Ze weggooien vinden we zonde. Maar de meeste gevallen van voedselvergiftigingen worden wel...

Meer artikels