PUBLICITÉ

De juiste keuze voor de zomer voor uw kind

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016 - 09h21
-A +A

Kinderworkshops zijn een bijna onoverkomelijke stap voor werkende ouders, ook als de kinderen nog heel jong zijn. Maar hoe maakt u de juiste keuze? We overlopen de belangrijkste factoren.

PUB

Eerste stap: de erkenning

Zowel het ONE  (http://www.centres-de-vacances.be/parentenfant /trouver-une-plaine-un-workshop-ou-un-sejour/index.html) aan Franstalige kant als Kind en Gezin (http://www.kindengezin.be/kinderopvang/sector-schoolkinderen/alleen-maar-vakantieopvang/) in Vlaanderen zorgen voor de erkenningen van organisaties die vakantieworkshops of speelpleinwerking aanbieden. De eerste stap die u dus moet zetten als u zo’n type vakantieopvang voor uw kind zoekt, is nagaan of deze workshops wel erkend zijn. Dat biedt u bepaalde garanties voor de veiligheid en het welzijn van uw kind tijdens hun verblijf aldaar, maar bovendien kunt u dan een deel van de onkosten inbrengen op uw belastingaangifte.

Welke activiteit kiezen?

Als u eenmaal zeker weet dat de instelling erkend is, volgt de volgende stap: welke activiteit wilt u uw kind voorstellen? Op dat vlak hebt u echt keuze zat! Kinderen kunnen hiervoor in twee grote groepen worden onderverdeeld:

  • Kinderen jonger dan drie jaar. Die zijn echt nog heel klein, het zal hier dus vooral om ontwikkelingsworkshops gaan. Dat kan voornamelijk lichamelijke ontwikkeling zijn - met bijvoorbeeld psychomotorische workshops - maar er zijn ook ontdekkingsworkshops rond muziek, talen, yoga, enz. Alles wordt natuurlijk afgewisseld met tijd om te spelen, met verhaaltjes en een siësta.
  • Voor kinderen ouder dan drie jaar zijn de activiteiten al veel gevarieerder. U kunt dan bijvoorbeeld een specifieke sport kiezen (tennis, gevechtskunsten, zwemmen, enz.) of een activiteit uit een ellenlange lijst van activiteiten, gaande van koken en toneelspelen tot muziek, het aanleren van een nieuwe taal, enzovoort, alles wat u maar kunt bedenken…

Om een goede keuze te maken, moet u natuurlijk rekening houden met de voorkeuren van uw kind. Maar het kan ook nuttig zijn om uw dochtertje of zoontje nieuwe dingen te laten ontdekken. Als uw kind de hele dag rondrent, zult u allicht geneigd zijn om het te laten sporten. Maar yoga, of een initiatie muziek, kunnen het misschien leren meer op zichzelf te focussen en rust te vinden. Omgekeerd denken we voor een bedeesd en wat teruggetrokken kind automatisch aan kalmere activiteiten, maar iets wat zo’n kind uitdaagt en uit zijn schulp lokt - een initiatie gevechtskunsten bijvoorbeeld - kan het helpen om meer zelfvertrouwen te vinden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016 - 09h21
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Siësta verlengt leven Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h21

Uit een studie blijkt nog maar eens welke gunstige invloed een middagdutje op onze gezondheid heeft. Wie een siësta houdt, beschermt het hart en de bloedvaten, en loopt 37% minder kans op dodelijke hart- en vaataandoeningen! Zulke overtuigende cijfer...

Meer artikels