PUBLICITÉ

De juiste keuze van brood, de sleutel tot een evenwichtige voeding!

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 14/09/2012 - 10h19
-A +A

Bruin, wit, volkorenbrood, brood met zaden, meergranenbrood

Er bestaan ontzettend veel soorten brood. En dat is goed nieuws, want brood is de basis van een evenwichtige voeding.

Maar dan moet u wel de juiste keuze maken!

PUB

Brood en dieet, onverzoenbaar?

Laten we om te beginnen komaf maken met een hardnekkige mythe: van brood wordt u niet dik. Het heeft dus geen zin om dit icoon uit uw voeding te bannen, ook niet als u wilt vermageren. Integendeel, brood voldoet aan alle aanbevelingen van de diëtisten op het vlak van voedingswaarde en samenstelling - toch als het goed gekozen wordt. Brood bevat namelijk:

  • voedingsvezels: die vergemakkelijken de darmtransit en geven een verzadigd gevoel,
  • complexe koolhydraten (vooral zetmeel). Eenmaal verteerd veranderen ze in glucose en leveren ze energie aan het lichaam,
  • vitamines van de B-groep - die staan mee in voor de goede werking van de lichaamscellen en het zenuwstelsel - en vitamine E, een vitamine met antioxiderende eigenschappen,
  • mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer, calcium en fosfor.

Niet het brood zelf maakt dikker, maar wel de charcuterie, de kaas en de confituur die we erop doen.

Wit brood of volkorenbrood?

De diëtisten raden zonder aarzelen bruin of volkorenbrood aan. Hun troef is het hoge gehalte aan voedingsvezels. In tegenstelling tot wit brood worden deze beide soorten gemaakt van meel waarin volle granen gebruikt worden. En het is net in de zemel en de kiem dat de meeste voedingsvezels, maar ook mineralen en vitamines zitten. U kunt bij de keuze van uw brood een eenvoudige regel toepassen: hoe donkerder het brood, hoe interessanter de voedingseigenschappen!  

Bij spijsverteringsproblemen is wit brood wel beter voor het brozere darmslijmvlies. Het verteert makkelijker omdat het fijner gemalen is en minder voedingsvezels bevat. Maar het is raadzaam om geleidelijk aan weer volkorenbrood in de voeding in te voeren, in het begin best fijngemalen en zonder zaden. Het beste begint u met halfbruin brood. Zo worden de darmen niet plots overbelast.

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 10h19

Jessica Wouters, diëtiste-voedingsdeskundige in het paramedisch centrum Dietconsult, www.dietconsult.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Alexy

Waarom wordt er niets vermeld over speltbrood?

PUBLICITÉ