PUBLICITÉ

De jongeren weten (nog) niet voldoende over aids!

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 14/06/2011 - 16h25
-A +A

De zomer, het mooie seizoen… is ook seizoen van de seksueel overdraagbare aandoeningen. Het gebruik van het condoom is belangrijker dan ooit! Daarom lanceert het Platform aidspreventie op dit ogenblik een preventiecampagne specifiek gericht op de jongste leeftijdsgroepen.

PUB

Waarom neemt de epidemie nog steeds toe?

De aidsepidemie vertraagt niet meer, maar heeft zelfs de neiging om zich nog meer te verspreiden: het aantal gediagnosticeerde gevallen was in 2009 het hoogste sinds het begin van de epidemie. In ons land worden dagelijks meer dan 300 mensen positief bevonden… Deze stijging mag weliswaar gedeeltelijk toegeschreven worden aan een betere aidsscreening. Toch blijft het aantal nieuwe gevallen veel te hoog, vooral als men weet dat er een goedkoop, gemakkelijk te vinden en zeer doeltreffend middel bestaat om de overdracht van het aidsvirus te voorkomen: het condoom. Maar uiteraard biedt het slechts bescherming als men er gebruik van maakt… Uit een enquête blijkt dat in ons land slechts 57% van de jongeren bij elk seksueel contact een condoom gebruikt (1). Een percentage dat weliswaar stijgt, maar nog verre van voldoende is. Een andere studie (2) toont bovendien aan dat het aantal jongeren met verschillende partners blijft stijgen en dat het gebruik van het condoom nochtans niet meteen de hoogte ingaat… Het gevolg van dit gedrag laat zich niet alleen gevoelen wat aids betreft: andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia of herpes, komen bij jongeren ook vaker voor.

 

Waarom gebruiken jongeren niet altijd een condoom?

Tien of twintig jaar geleden was aids een ziekte waar de jongeren bang voor waren. Tegenwoordig is dat minder het geval. Ligt dat aan het feit dat de media minder aandacht besteden aan aids? Of ligt het aan de ontwikkeling van de tritherapieën, die bij de zieken geleid hebben tot een duidelijke stijging van de levensverwachting? Het ziet ernaar uit dat de noodzaak om zich te beschermen minder zwaar doorweegt dan de nadelen van het condoom. Wanneer we het woord geven aan de jongeren zelf, gebruiken ze allerlei argumenten om geen condoom te moeten gebruiken. Het relationele aspect zit er voor veel tussen: de liefde voor de partner, het vertrouwen dat men in de partner heeft, geen zin om de partner kwaad te maken, de indruk dat men zich op de partner kan verlaten omdat hij/zij meer ervaren is… Al deze redenen kunnen ertoe bijdragen dat men 'vergeet' het o zo belangrijke gesprek over het condoom te voeren zodat men uiteindelijk een gezondheidsrisico gaat nemen.

 

Wat is de oplossing om de jongeren te overtuigen een condoom te gebruiken? 

De huidige preventiecampagne bestaat erin de jongeren aan te moedigen om op hun manier en met hun eigen woordenschat over het condoom te praten. Dit alleen zal uiteraard niet volstaan: het kan nooit kwaad te herhalen dat aids dodelijk is en dat de ziekte in de meeste gevallen kan vermeden worden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 14/06/2011 - 16h25

Perscommuniqué, Platform aidspreventie

(1)Enquête HBSC 2006 België

(2) "Les connaissances, attitudes, croyances et comportements face au VIH/sida en France en 2004" (Kennis, gewoonten, meningen en gedrag t.o.v. aids in Frankrijk in 2004), enquête van het Observatoire régional de santé d'Île de France.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Drinken of vrijen, het is het ene of het andere! Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h18

Drinken is gevaarlijk als de dosis alcohol te groot is. Je kan er zelfs aan overlijden als het gepaard gaat met acute hepatitis. Maar ook als je 'een glaasje teveel' drinkt, kan er levensgevaar zijn. In het verkeer bijvoorbeeld, maar ook door seks.

Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

Hoe kunnen vrouwen zich tegen aids beschermen? Gepubliceerd op 05/12/2011 - 16h49

Vrouwen lopen bij seksuele betrekkingen een verhoogd risico op besmetting met het virus dat aids veroorzaakt. Een groter risico dan mannen. Waarom? De oppervlakte van het slijmvlies is veel groter bij vrouwen dan die bij mannen. Het zijn plekken waar...

Hoe groot is uw risico op SOA’s? Geüpdatet op 17/10/2011 - 15h35

Met deze test wordt het risico vastgesteld op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) . Ze richt zich niet tot mensen die in een stabiele en vaste relatie leven en sinds lang aan elkaar trouw zijn. Ze is eerder bedoeld voor mensen die – al dan niet...

Meer artikels