PUBLICITÉ

Jongeren: vroeg gaan slapen helpt depressies voorkomen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2010 - 00h00
-A +A

De puberteit is een ingewikkelde levensfase, tijdens dewelke depressies nogal eens voorkomen. Een wijziging van sommige gewoonten kan bevorderlijk zijn om deze moeilijke periode door te komen. Een recente studie heeft het belang van de slaap beklemtoond in de preventie van neerslachtige gevoelens en zelfmoordgedachten.

PUB

Hoe meer slaap, des te minder depressies en zelfmoordgedachten


Eigenlijk hebben tieners per nacht 8 tot 9 uur slaap nodig. Aan zoveel slaap geraken, is voor hen echter niet vanzelfsprekend. Wanneer jongeren zelfstandig beginnen te worden, maakt later gaan slapen dikwijls deel uit van de eerste 'rechten' die ze zichzelf toe-eigenen. Voor ieders welzijn, zouden de ouders nochtans voet bij stuk moeten houden en ze zouden bij hun kinderen moeten blijven aandringen om ten laatste om 22 uur te gaan slapen... Amerikaanse onderzoekers (1) hebben onlangs aangetoond dat jongeren die weinig slapen (5 uur of minder per nacht) 71% meer risico lopen op een depressie en 48% meer risico op zelfmoordgedachten dan leeftijdsgenoten die 8 uur of meer per nacht slapen.

Wat is het verband tussen slaap en depressies bij tieners?


De onderzoekers zijn uitgegaan van vragenlijsten die ingevuld werden door meer dan 15 000 tieners en hun ouders. Het probleem met dit soort gegevens is dat van de kip en het ei: kan men werkelijk beweren dat slaapgebrek depressies veroorzaakt of is het omgekeerde waar? Het schadelijke effect van een depressie op de slaap is welbekend. Bovendien zorgen ouders die hun kinderen aanzetten om op een 'gezond' tijdstip te gaan slapen voor een beschermende factor tegen depressies of zelfmoordgedachten. De resultaten van het onderzoek blijven niettemin interessant. Alle specialisten zijn het inderdaad eens met het feit dat het uiterst belangrijk is om van een goede nachtrust een prioriteit te maken en dat men zijn leven in functie daarvan moet organiseren, al moet men daarvoor soms een aantal dingen laten. Het is dus voor ouders altijd de moeite waard om deze ideeën aan hun tieners door te geven!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2010 - 00h00 (1) Gangswisch, J., Sleep, 2010. (2) Taylor, DJ, Sleep, 2005
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaap van tieners heel kwetsbaar... Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Tieners verwaarlozen vaak hun slaap . Geleidelijk aan bouwen ze zo slaapschuld op, hun lichamelijke conditie en geestelijke ontwikkeling beginnen eronder lijden en op de duur vallen hun schoolresultaten tegen... Waarom en hoe verzeilt iemand in zo'n...

Slapen: welterusten, jongelui! Geüpdatet op 16/03/2009 - 00h00

Het is bekend dat de kwaliteit van de slaap vermindert met de jaren, maar ook heel wat kinderen en jonge volwassenen hebben tegenwoordig slaapproblemen...Wat valt er aan te doen?

Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Meer artikels