PUBLICITÉ

Jongeren: sport en alcohol gaan hand in hand

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 14/10/2013 - 15h39
-A +A

Uit een Belgische studie is gebleken dat jongeren die aan sport doen meer drinken dan andere. Is het een cultuurfenomeen?

PUB

Sport en alcohol horen voor jongeren bij elkaar

De studie van het UZ Brussel spreekt boekdelen. Jongeren tussen twaalf en achttien die in clubverband sporten, drinken gemiddeld twee keer meer alcoholhoudende dranken dan andere jongeren. Dat geldt zowel voor jongens als voor meisjes, al drinken de meisjes doorgaans minder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Het is geen typisch Belgisch fenomeen. In andere landen zijn de resultaten dezelfde.

Hoe valt de link tussen sport en alcohol te verklaren?

Het nieuws lijkt volkomen paradoxaal. Jongeren die aan sport doen, zouden een betere relatie met hun lichaam moeten hebben en extra gemotiveerd zijn om de schade die alcohol aanricht te vermijden.

Maar blijkbaar klopt dat dus niet. Of in ieder geval is de wens om gezond te leven niet sterk genoeg om andere factoren die sportende jongeren aanzetten om overdadig te drinken te weerstaan.

Sommige van die motieven vinden we allicht ook terug bij andere buitenschoolse activiteiten die met overtuiging beoefend worden, zoals de angst voor de schoolresultaten, het verlangen om te ontsnappen aan de druk, enz.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 14/10/2013 - 15h39
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
LDD

Wellicht heeft het groter alcoholverbruik minder te maken met het sporten dan wel met het feit dat clubsport buitenshuis (lees: minder onder het ouderlijk oog) gebeurt dan andere activiteiten. Tieners die niet aan clubsport doen maar bvb naar muziek-, tekenles enz. gaan (alleen de naam 'les' al) krijgen daar veel minder de kans om nadien met de vrienden te blijven hangen. En wie na de schooluren thuis voor de computer zit, al helemaal niet. Clubsport is met vrienden en leeftijdsgenoten, de sfeer is heel anders. Denk ik.

PUBLICITÉ
Lees ook
VERSLAVING: EEN KWESTIE VAN BEELD Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het overmatig gebruik van alcohol bij jongeren is een reden van grote bezorgdheid in zeer veel landen waaronder België. Als men weet welk beeld jongeren van alcohol hebben, kan men in een aantal gevallen een preventief beleid voeren.

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels