PUBLICITÉ

Jongeren en schoenen, een heikele zaak.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013 - 09h24
-A +A

U hebt het vast al gemerkt: tieners zijn op almaar jongere leeftijd gevoelig voor de mode.

Een van de gevolgen is dat de schoenen die ze dragen de mode vaak op de voet volgen. En dat betekent jammer genoeg dat hun voeten minder kans hebben om zich te ontwikkelen zoals het hoort!

PUB

Mode en gezondheid: de voeten moeten het altijd ontgelden

De podologen in België luiden de alarmbel. Ze zien almaar meer jongeren met voetknobbels, hamertenen en andere voetproblemen die normaal pas op veel latere leeftijd optreden.

De oorzaak is de mode. Die doet jongeren schoenen kopen die in de eerste plaats hip moeten zijn en de voeten vaak niet de bewegingsruimte geven die ze nodig hebben. De hoge hakken zijn de eerste, maar niet de enige boosdoeners. Dat vertelt Betty Waterschoot, voorzitster van de Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers. “Die schoenen zijn vaak niet stabiel genoeg, waardoor de jongeren hun voeten niet normaal kunnen afrollen en afwijkingen ontwikkelen aan de enkels en de voorvoet”.

Het is een veel gehoord probleem: de keuze moeten maken tussen onze latere gezondheid en kortetermijnargumenten, zoals het verlangen om mee te zijn met de mode en een vaak te klein budget om zich schoenen van goede kwaliteit aan te schaffen. Meestal is het resultaat dat de lange termijn wordt opgeofferd.

 

Wat moeten we doen om de voeten van onze jeugd te beschermen?

Het is altijd moeilijk om tieners tot rede te brengen. En als het om het uiterlijk gaat, liggen de kaarten nog moeilijker. Als de voetproblemen er al zijn, zullen ze zich vast makkelijker laten overhalen. Maar dan is het al te laat!

Daarom enkele pistes voor argumenten om tot een akkoord te komen:

  • De podologen hebben het over X-benen, uitpuilende en doorgezakte voeten. Het klinkt niet echt glamour. Of wacht uw kind misschien tot ook die ooit in de mode komen?
  • Kwaliteitsschoenen die een goede stand van de voeten stimuleren, zijn niet onverzoenbaar met de mode. Neem de tijd om de winkels af te schuimen en kies een model dat ook modieus is.
  • Vergeet ook niet dat het belangrijk is om regelmatig van schoenen te veranderen. Ze zullen zo langer meegaan en de voeten zullen minder schade oplopen. Misschien is dat een manier om tot een compromis te komen: één paar met iets hogere hakken die maar bij bepaalde gelegenheden gedragen worden, kunnen niet zoveel kwaad.
  • Maak van de kwaliteit van de schoenen een prioriteit, ook al moet u er een hoger budget aan besteden. U hebt er alles bij te winnen!
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013 - 09h24
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Red uw voeten, verander van schoenen! Gepubliceerd op 12/10/2015 - 11h15

Voeten zijn trouwe dienstverleners. In een mensenleven leggen ze een parcours af van 100.000 tot 180.000 km. Voeten verdienen dan ook het nodige respect en de nodige zorg. Maar meer dan 80% van alle vrouwen zegt voetproblemen te hebben: eeltknobbels,...

Leve onze voeten! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

We kunnen er niet naast kijken: de voeten van de Belgen groeien. In dertig jaar tijd zijn ze met drie maten toegenomen. De gemiddelde schoenmaat bedraagt nu 40 bij vrouwen en 43 bij mannen. Reden te meer dus om onze voeten goed te vertroetelen…

De schoenen die u nodig hebt: maak de juiste keuze! Gepubliceerd op 03/01/2012 - 10h52

Mode, het esthetisch aspect, de combinatie met de rest van de outfit... Het is niet altijd vanzelfsprekend om het paar schoenen te kiezen dat het best bij u past, met andere woorden het paar dat goed is voor uw gezondheid. Kiest u het verkeerde paar...

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

Meer artikels