Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Alcohol, een gevaarlijk effect op de groeiende hersenen
Het alcoholgebruik bij jongeren is in ons land alarmerend. 82% van de Belgen boven de 15 jaar drinkt alcohol.
Volgens de recentste gezondheidsenquête blijft de gemiddelde leeftijd waarop we beginnen te drinken stabiel. Die ligt rond 18 jaar en 4 maanden. Nog volgens de enquête drinken jongeren maar heel zelden elke dag, maar het verbruik ligt hoe dan ook hoog. Zo drinkt de leeftijdsgroep van 15-24 jaar gespreid over een week iets meer dan de groep van 25-44 jaar. Meer dan 15% van de jongens heeft een overmatig drankgedrag (gemiddeld meer dan drie glazen per dag). Hyperalcoholisatie - meer dan zes glazen alcohol drinken tijdens één gelegenheid - komt ook het meest voor bij jongeren, jongens zowel als meisjes. Amper 17% van de jongeren die alcohol drinken, heeft die ervaring - bekend als bingedrinken - nog nooit gehad.
Wat zijn de gevolgen voor de hersenen?
Overmatig drinken is op twee vlakken onrustwekkend.
Eerst en vooral is er het risico op korte termijn: alcoholgebruik leidt niet alleen tot ongevallen (in het verkeer en elders), maar ook tot agressie en geweldsdaden.
Op langere termijn, zo weten we intussen, heeft alcoholgebruik aan het eind van de puberteit (18-19 jaar) blijvende gevolgen voor de hersenen. De effecten treden al op als men één keer per maand drinkt tot men dronken is, iets wat in sommige studentenmilieus zelfs populair is. Het hoeft niet te verbazen dat de impact zo zwaar is. Onze hersenen zijn namelijk nog tot ons 25e levensjaar in ontwikkeling, dat wil zeggen dat er zich nog nieuwe verbindingen vormen tussen de neuronen. Bij blootstelling aan alcohol, dat een bekend neurotoxisch middel is, zullen er op termijn logischerwijze gevolgen zijn. Maar het is de vraag of alle jongeren zich daar echt bewust van zijn.
Maurage, P. et al., Alcohol Clin Exp Res. 2014 Jul;38(7):2105-12. doi: 10.1111/acer.12444. Epub 2014 May 20.
Petit, G. et al., Alcohol Alcohol. 2014 Mar-Apr;49(2):198-206. doi: 10.1093/alcalc/agt172. Epub 2013 Dec 2.