PUBLICITÉ

Jongens 14-19 jaar

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 09/02/2011 - 16h31
-A +A

PUB

1/ Voorkomen van ongevallen

Ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de 20. Ze zijn goed voor 27% van alle verkeersongelukken met dodelijke afloop.

Jongeren verleggen in hun puberjaren graag hun grenzen, ze zijn beïnvloedbaar en zien het gevaar vaak niet door hun gebrek aan ervaring.

Versterkende factoren: alcohol en cannabis.


Veiligheidstips, tot vervelens toe te herhalen

Doe altijd de veiligheidsgordel om, ook achteraan.

  • Drink nooit en gebruik nooit drugs voor u achter het stuur gaat zitten. Opgelet dus met uitstapjes ‘s avonds onder vrienden.

  • Stap nooit in een auto als u de indruk hebt dat de bestuurder te veel gedronken heeft of niet in staat is om te rijden.

  • Mijd te hoge snelheden. Het risico dat een onschuldige passagier gewond raakt of de bestuurder er het leven bij inschiet, is constant aanwezig en heel reëel.

  • Uw zoon moet zich bij het besturen van een tweewieler strikt aan de volgende punten houden: het verkeersreglement naleven, niet knoeien aan de motor van de brommer, altijd een helm dragen, een gepaste uitrusting dragen, de brommer niet uitlenen, hem goed onderhouden, hem niet gebruiken om acrobatische nummertjes op te voeren, als het kan geen passagiers vervoeren en als het toch eens gebeurt ook de passagier een helm laten opzetten, enz.

  • Doe nooit op uw eentje aan een risicosport.2/ Voorkomen van de risico’s van roken, drugs en alcohol

Roken, drugs en alcohol zijn alle drie een verslavend gif.

  • Roken is schadelijk voor het hart, de bloedvaten en de longen. Het werkt alle vormen van kanker in de hand. Hoe jonger iemand begint te roken, hoe sneller hij verslaafd wordt aan de nicotine! De afhankelijkheid begint al vanaf de eerste sigaret.

  • Drugs maken depressief en doen iemand in de marginaliteit belanden. De intellectuele prestaties gaan eronder lijden.

  • Alcohol vernielt de lever (levercirrose, leverkanker) en de persoonlijkheid.

Pubers doen er dus goed aan om roken en drugs totaal te vermijden.


Jongeren moeten erover durven te praten als het in het verleden toch eens gebeurd is. Ga met uw tiener meteen naar de huisarts om een oplossing te zoeken.

Opgelet met doping. Doping wordt vaak genomen om prestaties op korte termijn te verbeteren, maar ze kunnen een heuse drug worden.

Alcohol drinken kan zolang het met mate gebeurt. Drink zeker nooit alleen, drink ook nooit ‘s ochtends of op de nuchtere maag, en drink zeker niet dagelijks. Drink altijd in het gezelschap van vrienden die maat kunnen houden. Het nut van drinken in gezelschap is dat iedereen de andere helpt om niet te overdrijven.

Wees extra op uw hoede voor gezoete alcoholische dranken. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor jongeren en werken alcoholverslaving in de hand.

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 09/02/2011 - 16h29 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 09/02/2011 - 16h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jongeren en de pil: zwanger van vooroordelen! Geüpdatet op 01/07/2003 - 00h00

De meeste adolescenten zijn zich ervan bewust dat bescherming bij seksueel contact belangrijk is… Er zijn er echter maar weinig die echt goed op de hoogte zijn van contraceptie. In dit artikel gaan we dieper in op de vooroordelen.

Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Meer artikels