PUBLICITÉ

Jonge kinderen: tandjes poetsen is een ernstige zaak!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/04/2006 - 00h00
-A +A

Het is geen geheim, vanaf heel jonge leeftijd is het frequent en zorgvuldig poetsen van de tandjes van cruciaal belang om later gezonde tanden te hebben. Het doel is zeker de moeite waard: een mooie glimlach, preventie van cariës, gezonde tanden en een frisse adem. Maar om hun tanden goed te poetsen, moeten de ouders hun kleintje jarenlang helpen.

PUB

Mooie melktandjes voorspellen mooie definitieve tanden

Al van jongs af aan moet de mondhygiëne perfect zijn. Ze moeten het dus zo vroeg mogelijk leren. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, zijn gezonde melktanden onontbeerlijk om later goede definitieve tanden te hebben. Het is dus belangrijk ze goed te verzorgen. Een kind is echter jarenlang niet in staat de juiste bewegingen uit te voeren om zijn tandjes correct te poetsen. Zijn ouders moeten dus helpen.

De geheimen van het poetsen van melktanden

  • Idealiter moeten de tanden, zelfs bij kinderen, na elke maaltijd worden gepoetst. In de praktijk moet men zeker twee poetsbeurten per dag inlassen: na het ontbijt en na het avondeten, of preciezer voor het slapengaan.
  • Na de avondlijke poetsbeurt mag het kind niets meer eten en geen gesuikerde dranken meer drinken.
  • Elke poetsbeurt duurt idealiter drie minuten en minstens 2 minuten. Klokjes of eventueel zandlopers kunnen hierbij nuttig en motiverend zijn voor kinderen.
  • De haren van de tandenborstels moeten voorzichtig in een hoek van 45° en afwisselend op de drie oppervlakken van de tanden (onderkant, buitenkant, binnenkant) worden gebruikt. De beweging moet steeds licht masserend en in cirkels gebeuren.
  • Dit is een proces dat een kind alleen moeilijk kan uitvoeren. Het is dus de taak van de ouders om voor te tonen, uitleg te geven en te helpen. Naast een controle van de efficiëntie van de poetsbeurt door het kind, moeten de ouders de poetsbeurt zelf afmaken, want het is de enige manier om zeker te zijn dat de tanden perfect gepoetst zijn.
Bovendien moet u:
  • Uw kind leren dat het niet te hard op de borstel mag drukken. Een goede test is na te gaan hoe snel de tandenborstel versleten is (openstaan van de haren).
  • Het kind leren de tandpasta (speciaal aangepast aan de leeftijd) uit te spuwen en zijn mondje te spoelen.
We merken op dat de tanden van zuigelingen ook regelmatig en voorzichtig moeten gereinigd worden met een vochtig kompres.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/04/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? D...

Tandproblemen voorkomen bij kleine kinderen Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Zowel melktanden als 'definitieve' tanden kunnen schade lijden. Het proces kan beginnen van zodra de eerste tandjes opduiken bij de baby, in bepaalde omstandigheden. Melktanden zijn tijdelijk. Hun levensduur is beperkt, maar dat neemt niet weg dat ze...

Een goede basis voor een goed gebit Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een gezond gebit draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Er moet van bij de geboorte aan gewerkt worden, en het moet elke dag onderhouden worden, dankzij een goede voedselhygiëne en grondig poetsen. Ook een regelmatig tandartsbezoek is een must...

Meer artikels