PUBLICITÉ

Jonge diabetespatiënten: let op uw ogen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00
-A +A

Diabetische retinopathie is een ernstige verwikkeling van type 1 en type 2 diabetes mellitus. Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Vroege opsporing door middel van een eenvoudig oogfundusonderzoek is essentieel om het gezichtsvermogen op korte en lange termijn te vrijwaren.

PUB

8% van de patiënten met type 1 diabetes (of insuline-afhankelijke diabetes) ontwikkelt diabetische retinopathie vóór de puberteit en 2 jaar later is dat reeds 10%. Net zoals de diabetes zelf, evolueert de retinopathie traag. De eerste 4 jaar van de ziekte komt diabetische retinopathie zelden voor en is ze ook weinig ernstig. Een retinopathie kan echter worden opgespoord na 5 jaar evolutie bij kinderen en na 2 jaar evolutie bij adolescenten.

De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde raadt een eerste oogonderzoek aan 3 tot 5 jaar nadat de diagnose diabetes werd gesteld bij kinderen vanaf 10 jaar.
In België wordt een jaarlijks oogonderzoek (oogfundusonderzoek) aanbevolen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het wordt niet aanbevolen stelselmatig een angiografie (onderzoek van de slagaders met injectie van een contraststof) uit te voeren bij jonge diabetespatiënten: met dat onderzoek kan slechts 11% van de gevallen van diabetische retinopathie worden opgespoord en het onderzoek is bovendien niet vrij van bijwerkingen.

De retinopathie kan worden voorkomen door een goede controle van de diabetes

Het risico op diabetische retinopathie stijgt als de diabetes niet goed onder controle is. Diabetische retinopathie wijst dus op een slecht geregelde diabetes. Die verwikkeling kan worden tegengegaan door de ziekte goed te behandelen.Bij patiënten van 13 tot 17 jaar daalt het risico op het ontstaan en de progressie van diabetische retinopathie met resp. 53% en 70% als de diabetes goed onder controle is.Zelfmeting is een zeer eenvoudige manier om de glycemie of de bloedglucosespiegel te controleren. De patiënt neemt een druppel bloed aan de vingertop, legt die druppel op een speciaal teststrookje en brengt dat in een glucometer, een toestel dat de glycemie meet en weergeeft. Er bestaan veel soorten toestellen. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Zij zullen u een toestel aanraden dat wetenschappelijk getest en geijkt is volgens de internationale normen.Gedragsstoornissen bij de adolescentie, bijv. eetstoornissen, zijn belangrijke risicofactoren: ze versnellen de progressie van de ziekte en moeten dan ook snel worden opgespoord en behandeld.

Diabetische retinopathie moet dus vroegtijdig, stelselmatig en regelmatig worden opgespoord om het gezichtsvermogen van jonge diabetespatiënten te vrijwaren.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00 AJD (Aide aux Jeunes Diabétiques), 16ème réunion scientifique et médicale de diabétologie pédiatrique, november 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Retinopathie: een complicatie van diabetes Gepubliceerd op 17/01/2012 - 11h53

Diabetes veroorzaakt letsels in het bloedvatenstelsel, ook in de kleine bloedvaatjes die zorgen voor de bloedtoevoer naar de ogen. Deze vorm van retinopathie is een complicatie van diabetes en kan zonder opsporingsonderzoek zelfs tot blindheid leiden...

Roken, diabetes en nieren gaan niet goed samen Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Eén van de ernstige complicaties van diabetes is terminale nierinsufficiëntie, waardoor de patiënt afhankelijk wordt van de kunstnier. Deze complicatie is het gevolg van twee factoren: uiteraard de bloedsuikerspiegel, maar ook roken.

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Meer artikels