PUBLICITÉ

Jojodiëten: de weegschaal als vijand nr. 1

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015 - 16h06
-A +A

Wie heeft er niet al eens enkele overtollige kilo’s willen kwijtraken? Dat op zich is niet zo moeilijk, alleen komen ze er soms in geen tijd weer bij… Dat is het beruchte jojo-effect: vermageren om nog makkelijker te verdikken.

PUB

Diëten met een boemerangeffect

In België heeft ongeveer een op de twee mensen overgewicht. Dat klinkt paradoxaal als we zien hoeveel soorten diëten er wel niet bestaan. Zijn die dan wel doeltreffend? Het antwoord is onomwonden nee. In feite hebben ze het tegenovergestelde effect, omdat ze het lichaam een tijdlang veel minder energie leveren. Het leert dus met minder te werken: "Tijdens een dieet schakelt het lichaam over op zuinige modus", legt voedingsdeskundige dr. Pauquet uit. In het begin richten deze drastische diëten zich niet op de vetcellen. Er is alleen een vermindering van de spiermassa en vochtverlies. Het cijfer op de weegschaal zakt… maar niet om de juiste redenen. En als we weer onze normale eetgewoonten opnemen, slaat ons lichaam die extra calorieën haastig op om voorbereid te zijn op een volgend dieet. Gewichtstoename is dan onvermijdelijk, en soms komen we meer kilo’s bij dan we er kwijt zijn geraakt. Dat is het jojo-effect.

 

Diëten die het jojo-effect in de hand werken

"Slechte" diëten zijn diëten die een drastische aanpassing van uw eetgewoonten vragen en een snel en indrukwekkend gewichtsverlies beloven. Voorbeelden zijn onder meer Dukan, Atkins, Hollywood, het ananas-pompelmoes-dieet en het eiwitdieet. De belofte komt wel vaak uit, maar alleen voor even. Deze diëten zijn onmogelijk vol te houden omdat ze veel te streng zijn.

 

Initialement publié par Céline Vanhuyneghem, gezondheidsjournaliste le 19/03/2012 - 18h18 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/05/2015 - 16h06

Djéyaraman G., Salfati A., Syndique C., Franse Hoge Gezondheidsraad: Surpoids et obésité, repérer plus tôt et mieux prendre en charge, oktober 2011.
Lavaud S., Les conseils de la HAS sur le surpoids et l’obésité: « ni régime, ni médicament », oktober 2011.
List E., Yo-yo dieting vs. obesity? Dieters may be healthier, live longer, juni 2011.
Micho A., Collectif National des Associations d’Obèses, mei 2011.
Rapport d’expertise collective, Anses: évaluation des risques liés aux pratiques alimentaires d’amaigrissement, november 2010.
Met dank aan voedingsdeskundige dr. Damien Pauquet en diëtiste Laura Piens voor hun medewerking.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
dukanfan1234

wat betreft het Dukan dieet ,kan ik ten stelligste beweren dat dit geen jojo dieet is ,daar ik nu met dit dieet vorig jaar ,waarbij ik 13 kg verloor op 9 weken ,van februari tot april ,en ik nu een jaar later nog steeds onder de 80 kg weeg ipv boven de 90 . Dat is mij op 25 jaar nooit gelukt ,want ondanks ik vroeger al lang leren eten heb op de WW methode ,moest ik elk jaar opnieuw beginnen met alles afwegen en punten tellen ,en zodra je daarmee stopt ,begin je bij te komen . Nu heb ik sinds vorig jaar Feb met Dukan methode ,NOOIT meer iets afgewogen . Ik heb wel de stabilisatieperiode doorlopen ,en eet nu heel normaal ,met wekelijks 1 eiwitdag (wat een fluitje is van een cent ) en dagelijks de verplichte haverzemelen .
Ook ken ik nog 2 personen die 10 een 20 kg zijn kwijtgeraakt terzelfder tijd met mij ,en beiden hebben ze nog hun streefgewicht behouden .
Voor je iets veroordeelt ,documenteer je grondig !!!!
Dus voor je iets afbreekt ,documenteer je grondig

PUBLICITÉ
Lees ook
Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Alle diëten zijn elkaar waard! Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

Voor het eerst vergeleek een wetenschappelijke studie de doeltreffendheid van de vermageringsdiëten die momenteel in trek zijn. Verdict: bij deze broederstrijd komt niemand als winnaar uit de bus ...

Meer artikels