PUBLICITÉ

Jicht: wat zijn de symptomen, wat zijn de oorzaken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50
-A +A

Jicht komt in ons land almaar vaker voor.

Maar hoe is de aandoening te herkennen?

Wat zijn de tekenen die op een jichtaanval wijzen?

PUB

Wie jicht zegt, zegt pijn

Jichtaanvallen gaan niet ongemerkt voorbij, dat is het minste wat je erover kunt zeggen.
Ze beginnen altijd ‘s nachts, met felle pijn.
Maar het blijft niet bij pijn alleen. Het aangetaste gewricht is ook gezwollen - vaak is dat de grote teen, al kan het ook gaan om de knie of de enkel en - minder vaak - de pols, de voet, de vingers of de ellebogen. Die worden dan warm, rood, en gevoelig bij aanraking.

Tijdelijke crisissen
Die eerste crisis duurt drie tot tien dagen. Meestal gaat ze vanzelf en zonder verdere gevolgen over, maar dat is natuurlijk geen reden om niet naar de dokter te gaan. Als er geen strategie voor de behandeling en de preventie wordt opgestart, zal de opstoot zich herhalen.

Waardoor wordt een jichtaanval uitgelokt?

De oorzaken van jicht zijn genoegzaam bekend.
Het lichaam krijgt te maken met een verhoogde concentratie van urinezuur, wat de vorming van kristallen in het synoviaal vocht stimuleert. Dat vocht houdt normaal de gewrichten soepel. Door deze kristallen onstaat er een ontsteking en dat veroorzaakt pijn en andere symptomen.

Sommige oorzaken van de ziekte hangen niet van onszelf af. Mannen krijgen er vaker mee te maken, vooral dan mannen op leeftijd. Ook voorgaande gevallen in de familie en bepaalde elementen uit hun medische geschiedenis (een transplantatie achter de rug hebben, of bepaalde behandelingen met medicatie) vergroten het risico. Maar er zijn bij jicht ook factoren die we wel in de hand hebben, zoals overgewicht of alcoholmisbruik.

Wat kan de pijnlijke crisis nog uitlokken?

  • Alcoholmisbruik en overdreven gebruik van voedingsmiddelen
  • Een ongeval of een operatie
  • Zeer stresserende periodes of het begin van een andere ziekte

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50

Sources: Harrison – principes de médecine interne, 16ème édition

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jicht, een vorm van reuma die steeds meer voorkomt Gepubliceerd op 05/11/2013 - 11h54

Jicht is een vorm van reuma die de voeten treft, in het bijzonder de dikke teen. Jichtaanvallen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze kunnen ook de aandacht vestigen op een eventueel metaboolsyndroom. Wie getroffen wordt door jicht, doet er bovendien go...

Jichtaanvallen: één keer is geen gewoonte Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

In de westerse landen lijdt 1 % van de bevolking aan jicht, waarvan de overgrote meerderheid mannen (7 tot 9 mannen tegen 1 vrouw). Naast de behandeling van de jichtaanvallen zelf is een onderhoudsbehandeling nodig om recidives te voorkomen. Daarbij...

Jicht: het percolatoreffect... Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Een lange termijnstudie toont het verband aan tussen de consumptie van koffie en een daling van het risico op jicht. Dat effect blijkt er niet te zijn bij andere cafeïnehoudende dranken.

Meer artikels