PUBLICITÉ

Jicht terug van weggeweest

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h39
-A +A

Een halve eeuw geleden was jicht  een eerder zeldzaam geworden ziekte. Vandaag hebben weer almaar meer Europeanen te kampen met jichtaanvallen. Hoe wordt deze reumatische ziekte opgespoord en behandeld en zijn recidieven te voorkomen?

PUB

De comeback van jicht

Jicht kwam de voorbije eeuwen veel voor, maar werd daarna geleidelijk aan zeldzamer.

De laatste vijftig jaar is deze reumatische ziekte echter aan een comeback bezig. In België heeft 2,8% van de mannen er nu last van. De oorzaak is te zoeken in onze veranderende eetgewoonten (te veel vet, te veel suiker, te veel alcohol). Daardoor produceren we te veel urinezuur en dat veroorzaakt jicht.

 

Een erg pijnlijke ziekte

Jicht wordt gekenmerkt door felle gewrichtspijnen. Die komen op in aanvallen en beginnen vaak ‘s nachts. De overgevoeligheid in de gewrichten - meestal aan de onderkant van de grote teen - kan zo ver gaan dat de patiënt zijn voet niet meer op de grond kan zetten en zelfs het gewicht van een laken op zijn voet niet verdraagt. Jicht kan ook de onderkant van de voet aantasten, de enkel, de knie en soms ook de pols of de vingers.

De ziekte wordt meestal ‘zichtbaar’ door het opkomen van een aanval.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h39

(1) Neogi T, Chen C, et al. Drinking Water Can Reduce the Risk of Recurrent Gout Attacks. Voordracht naar aanleiding van het jaarlijks symposium van het American College of Rheumatology, États-Unis, oktober 2009. (2) Choi HK, Curhan G, Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study [archive], BMJ, 2008;336:309-312

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw voeten zeggen veel over uw gezondheid! Geüpdatet op 27/04/2017 - 09h54

Wist u dat uw voeten kunnen wijzen op gezondheidsproblemen, ook al bent u zich daar niet altijd van bewust? Inspecteer ze dan ook grondig van tijd tot tijd. En raadpleeg uw arts als u iets opmerkt dat niet klopt.

Urinestenen: welke voedingsmiddelen worden best vermeden? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 14h55

Vorige week hadden wij het over het belang van voldoende drinken om de vorming van urinestenen te vermijden. Het is echt nodig om, verspreid over de hele dag, twee liter te drinken. Veel drinken is uiteraard niet de enige oplossing: ook de voeding sp...

De ziekte van Renander ontcijferd Gepubliceerd op 01/10/2013 - 11h24

Pijn aan de onderkant van de grote teen op het moment dat de voet op de grond wordt gezet: het is een bekend fenomeen bij sporters, vooral dan bij heel sportieve kinderen en tieners. Misschien is het wel de ziekte van Renander.

Meer artikels