Een halve eeuw geleden was jicht een eerder zeldzaam geworden ziekte. Vandaag hebben weer almaar meer Europeanen te kampen met jichtaanvallen. Hoe wordt deze reumatische ziekte opgespoord en behandeld en zijn recidieven te voorkomen?

De comeback van jicht
Jicht kwam de voorbije eeuwen veel voor, maar werd daarna geleidelijk aan zeldzamer.
De laatste vijftig jaar is deze reumatische ziekte echter aan een comeback bezig. In België heeft 2,8% van de mannen er nu last van. De oorzaak is te zoeken in onze veranderende eetgewoonten (te veel vet, te veel suiker, te veel alcohol). Daardoor produceren we te veel urinezuur en dat veroorzaakt jicht.
Een erg pijnlijke ziekte
Jicht wordt gekenmerkt door felle gewrichtspijnen. Die komen op in aanvallen en beginnen vaak ‘s nachts. De overgevoeligheid in de gewrichten - meestal aan de onderkant van de grote teen - kan zo ver gaan dat de patiënt zijn voet niet meer op de grond kan zetten en zelfs het gewicht van een laken op zijn voet niet verdraagt. Jicht kan ook de onderkant van de voet aantasten, de enkel, de knie en soms ook de pols of de vingers.
De ziekte wordt meestal ‘zichtbaar’ door het opkomen van een aanval.
(1) Neogi T, Chen C, et al. Drinking Water Can Reduce the Risk of Recurrent Gout Attacks. Voordracht naar aanleiding van het jaarlijks symposium van het American College of Rheumatology, États-Unis, oktober 2009. (2) Choi HK, Curhan G, Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study [archive], BMJ, 2008;336:309-312