PUBLICITÉ

Jicht en erectieproblemen: is er een verband?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/10/2014 - 12h53
-A +A

Jicht is een reumatische aandoening die weer in opmars is. 

Mensen die last hebben van jicht zouden meer risico lopen op erectieproblemen.

Een woordje uitleg bij deze vreemde link.

PUB

Jicht: waaraan is de ziekte te wijten?

Jicht is terug van weggeweest
In België  zijn er zo'n 60.000 mensen die jicht hebben.
De afgelopen veertig jaar is het aantal gevallen van jicht meer dan verdubbeld.
De oorzaak zouden onze veranderde eetgewoonten zijn.

Jicht maakt deel uit van de reumatische aandoeningen
Jicht wordt veroorzaakt door een abnormaal hoog urinezuurgehalte in het bloed. Dat kan leiden tot de vorming van uraatkristallen in de gewrichten (hyperuricemie). Die kristalvorming in het synoviaal vocht - dat vocht moet de gewrichten soepel houden - veroorzaakt ontstekingsreacties die aan de basis liggen van de jichtsymptomen.
De ziekte komt vooral voor bij mannen en evolueert met pijnlijke opstoten.

Typische opstoot van jicht

De opstoot manifesteert zich door hevige pijn ‘s nachts, waarna het aangetaste gewricht (meestal de grote teen, de knie of de enkel) begint op te zwellen, warm wordt en bij de minste aanraking pijn doet.

Complicaties van jicht

Als de aandoening niet degelijk behandeld wordt, is de kans groot op complicaties in de gewrichten en de nieren, zoals artritis, vervorming van de gewrichten, een jichtknobbel (afzetting van kristallen onder de huid) of de vorming van nierstenen, soms zelfs nierfalen en de vorming van nierstenen. 

Wat is het verband tussen jicht en erectiestoornissen?

Jicht en het risico op hart- en vaataandoeningen

Mensen die last hebben van jicht lopen bovendien twee keer meer kans op een hartinfarct en op cerebrovasculaire accidenten (CVA). Sommige studies tonen ook een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen aan bij jicht.

Heel wat risicofactoren voor jicht zijn opvallend genoeg dezelfde als die voor cardiovasculaire aandoeningen. Het gaat concreet om leeftijd, diabetes, hypertensie, verhoogde cholesterol, overgewicht, metabolisch syndroom, arteriosclerose en roken.

De gegevens wijzen dus op een mogelijk verband tussen deze ziektes. Een efficiënte behandeling van jicht zou hartinfarcten en CVA’s kunnen helpen voorkomen. Omgekeerd zijn de cardiovasculaire risicofactoren bij jichtlijders heel serieus te nemen. Diabetes, hypertensie, verhoogde cholesterol, overgewicht enzovoorts zijn zaken die te behandelen zijn. De cardiovasculaire gezondheid van jichtlijders moet met andere woorden nauwlettend in de gaten gehouden worden!

Meer erectiestoornissen bij jichtlijders

Onderzoekers hebben zich de vraag gesteld of erectiele disfunctie, een probleem dat vooral voorkomt bij mensen met cardiovasculaire aandoeningen, ook niet vaker voorkwam bij jichtlijders.

De vraag werd onderzocht bij 83 patiënten die last hadden van jicht. 76 % had erectiestoornissen; in de controlegroep - allemaal niet-jichtlijders - was dat 52 %. Er komen dus meer erectieproblemen voor bij jicht, maar de problemen zijn ook zwaarder. In dezelfde groep van 83 jichtlijders had 43 % zware erectiestoornissen, in de controlegroep was dat 30 %.

Jicht en erectieproblemen: wat moet u in de praktijk onthouden?

Het is belangrijk dat mensen die aan jicht lijden gescreend worden op erectiestoornissen. Aarzel dus niet om er met uw arts over te praten. Hij kan u oplossingen voorstellen. Daarnaast moeten ook de cardiovasculaire risicofactoren worden opgespoord, opgevolgd en behandeld.
Jicht is een ziekte die een globale aanpak vergt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/10/2014 - 12h53

Schlesinger N. All men with gout should be screened for erectile dysfunction. Congrès de l’EULAR. Paris, 12 juin 2014. Rob Moots et al., Risk of heart attack and stroke doubles for patients with gout, Rheumatology, 30 septembre 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jicht, een vorm van reuma die steeds meer voorkomt Gepubliceerd op 05/11/2013 - 11h54

Jicht is een vorm van reuma die de voeten treft, in het bijzonder de dikke teen. Jichtaanvallen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze kunnen ook de aandacht vestigen op een eventueel metaboolsyndroom. Wie getroffen wordt door jicht, doet er bovendien go...

Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet? Gepubliceerd op 04/01/2017 - 07h28

Jicht , een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen , vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dra...

Meer artikels