PUBLICITÉ

Jicht, een vorm van reuma die steeds meer voorkomt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013 - 11h54
-A +A

Jicht is een vorm van reuma die de voeten treft, in het bijzonder de dikke teen.

Jichtaanvallen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze kunnen ook de aandacht vestigen op een eventueel metaboolsyndroom. Wie getroffen wordt door jicht, doet er bovendien goed aan zijn levenswijze aan te passen.

PUB

Jicht: een teveel aan urinezuur

Jicht is een vorm van reuma die veroorzaakt wordt door een te hoog urinezuurgehalte.
Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine, een stof die aanwezig is in onze voeding, maar die ook door ons eigen lichaam aangemaakt wordt. Wanneer het urinezuur onvoldoende wordt afgevoerd, hoopt het zich in de vorm van kristallen op in de gewrichten. Dit is meteen het begin van een reeks ontstekingen, die zwellingen, roodheid en vooral pijn veroorzaken, meestal ter hoogte van de voet en de dikke teen (90% van de gevallen), hoewel ook andere gewrichten kunnen getroffen worden.

Jichtaanval
Jichtaanvallen, die gewoonlijk slechts enkele dagen duren, kunnen in sommige gevallen ook met koorts gepaard gaan.

Jicht komt meer en meer voor

1 tot 2% van de bevolking zou last hebben van jicht.

De aandoening, die meestal tussen 35 en 50 jaar verschijnt en die vaker voorkomt bij senioren, is ook een typisch mannelijke ziekte (slechts 1 van de 7 getroffen mensen is een vrouw), waarschijnlijk omwille van hormonale factoren. Terwijl de ziekte vroeger in verband gebracht werd met de hogere kringen - het verband met een rijke voeding en een hoge alcoholconsumptie was daar niet vreemd aan - komt jicht tegenwoordig meer en meer voor in de industrielanden. In Groot-Brittannië is het percentage getroffen mensen tussen 1970 en 1990 gestegen van 0,3 tot 1%. In de Verenigde Staten is het percentage in minder dan 10 jaar verdubbeld (van 2,1 tot 4,1%) bij de mannen ouder dan 75 jaar.

Deze stijging van het aantal jichtlijders is deels te verklaren door onze moderne voeding, die te rijk is aan vetten, suiker, rood vlees en alcoholische dranken.

Bier, zelfs alcoholvrij, wordt beschouwd als zeer schadelijk omdat hop purine bevat. Sommige geneesmiddelen, zoals diuretica (vochtafdrijvende middelen), kunnen ook de afvoer van urinezuur belemmeren.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 29/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/11/2013 - 11h54

www.lefigaro.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet? Gepubliceerd op 04/01/2017 - 07h28

Jicht , een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen , vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dra...

Jicht en voeding Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Jichtaanvallen, gekenmerkt door brutale en intense pijn, meestal aan het uiteinde van de grote teen, komen bijzonder vaak voor bij personen die veel vlees en weinig melkproducten consumeren.

Meer artikels