PUBLICITÉ

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 14h19
-A +A

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

PUB

Jeuk of pruritus: heel uiteenlopende oorzaken

Jeuk (pruritus) wordt veroorzaakt door irriterende stoffen die door de huid worden geproduceerd en vrijkomen in de bovenste lagen.

Jeuk is een reactie van de huid op heel uiteenlopende situaties, van insectenbeten tot aandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

 

Enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Irritatie door planten zoals brandnetels.
  • Beten van insecten en andere dieren (muggen, luizen, kwallen…)
  • Allergieën: netelroos, eczeem…
  • Huidaandoeningen zoals psoriasis.
  • Extreem droge huid.
  • Huidinfecties veroorzaakt door schimmels zoals mycose, door virussen zoals de waterpokken, door parasieten zoals luizen, schurft…
  • Sommige ziekten zoals nierfalen en leverziekten veroorzaken ook jeuk.

 

Niet krabben als het jeukt!

Als we jeuk hebben, is onze eerste reactie: krabben. Dat geeft wel verlichting, maar slechts heel tijdelijk. Bovendien kunnen de gevolgen heel ernstig zijn. De jeuk kan verergeren en er is ook risico op infecties, met huiduitslag (blaasjes) en blijvende littekens als gevolg.

Hoe meer we krabben, hoe meer de huid gaat reageren en hoe groter het risico dat we de huid beschadigd openkrabben en ze zo blootstellen aan microben. Probeer dus niet te krabben en zoek een andere manier om de jeuk te verminderen. Masseer eventueel uw huid met uw handpalm door drukkende bewegingen uit te voeren. Dat kan veel minder kwaad. En knip voor alle zekerheid uw nagels kort!

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 14h19

Le guide de l’automédication, Uitgeverij Vidal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Eczeem: wat kan de jeuk verzachten? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Er bestaan twee types eczeem, maar allebei manifesteren ze zich door rode plekken, jeuk en een gezwollen huid. Atopisch eczeem is erfelijk en treedt vooral in de kinderjaren op. Maar iedereen kan in feite last krijgen van deze huidontsteking. Hierond...

Meer artikels