Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Jeuk of pruritus: heel uiteenlopende oorzaken
Jeuk (pruritus) wordt veroorzaakt door irriterende stoffen die door de huid worden geproduceerd en vrijkomen in de bovenste lagen.
Jeuk is een reactie van de huid op heel uiteenlopende situaties, van insectenbeten tot aandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken:
- Irritatie door planten zoals brandnetels.
- Beten van insecten en andere dieren (muggen, luizen, kwallen…)
- Allergieën: netelroos, eczeem…
- Huidaandoeningen zoals psoriasis.
- Extreem droge huid.
- Huidinfecties veroorzaakt door schimmels zoals mycose, door virussen zoals de waterpokken, door parasieten zoals luizen, schurft…
- Sommige ziekten zoals nierfalen en leverziekten veroorzaken ook jeuk.
Niet krabben als het jeukt!
Als we jeuk hebben, is onze eerste reactie: krabben. Dat geeft wel verlichting, maar slechts heel tijdelijk. Bovendien kunnen de gevolgen heel ernstig zijn. De jeuk kan verergeren en er is ook risico op infecties, met huiduitslag (blaasjes) en blijvende littekens als gevolg.
Hoe meer we krabben, hoe meer de huid gaat reageren en hoe groter het risico dat we de huid beschadigd openkrabben en ze zo blootstellen aan microben. Probeer dus niet te krabben en zoek een andere manier om de jeuk te verminderen. Masseer eventueel uw huid met uw handpalm door drukkende bewegingen uit te voeren. Dat kan veel minder kwaad. En knip voor alle zekerheid uw nagels kort!
Le guide de l’automédication, Uitgeverij Vidal.