PUBLICITÉ

Jeugdobesitas: ook de ouders moeten meewerken!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/03/2015 - 17h23
-A +A

Obesitas is vandaag een wereldwijde plaag waar artsen geen simpel antwoord op hebben.

Er zijn veel factoren in het spel. Sommige hebben te maken met heel persoonlijke aspecten, andere met de manier waarop onze samenleving ineenzit. Dat maakt de behandeling ervan zo lastig. Maar er zijn tekenen van hoop.

PUB

Obesitas: in de Verenigde Staten is er vooruitgang bij de jongeren!

De Verenigde Staten hebben het hoogste aantal gevallen van obesitas. Maar bij de jongste groep van patiënten lijkt de situatie nu te verbeteren. Het aantal gevallen van obesitas bij kinderen van twee tot vijf jaar is er tussen 2003 en 2012 namelijk met 5,5% gedaald. En die trend lijkt te versnellen. De oorzaak van de daling is niet precies bekend, maar in de Verenigde Staten zijn de voorbije jaren grote mediacampagnes gevoerd om overgewicht bij jongeren te bestrijden. De daling is in ieder geval erg bemoedigend, omdat er een sterke link bestaat tussen kinderobesitas en overgewicht en obesitas op latere leeftijd. In België is er voorlopig geen daling vastgesteld.

Ouders motiveren om mee te vechten tegen jeugdobesitas

Moet de oplossing bij de ouders worden gezocht? Onderzoekers hebben de doeltreffendheid van de motivatiegesprekken bestudeerd om iets aan obesitas bij adolescenten te doen. Jongeren met overgewicht werden in drie groepen ingedeeld. Een deel stond gewoon onder toezicht; met een tweede groep werden motivatiegesprekken gevoerd, en in de derde groep werden zowel de jongeren als de ouders bij de motivatiegesprekken betrokken. De uitslag: als de ouders net als de jongeren gemotiveerd worden, zijn de resultaten aanzienlijk beter! Het onderzoek bevestigt dat motivatiegesprekken voor jongeren alleen wel degelijk werken, maar als de ouders erbij betrokken worden hebben ze nog meer effect. Dat is belangrijk, omdat sommige inspanningen om obesitas bij kinderen te voorkomen op school plaatsvinden, buiten de invloedssfeer van de ouders dus.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/03/2015 - 17h23

Pakpour, AH et al., Pediatrics Vol. 135 No. 3 March 1, 2015. pp. e644 -e652  (doi: 10.1542/peds.2014-1987)
Dietz, WH et al., Pediatrics Vol. 135 No. 3 March 1, 2015 pp. e559 -e561 (doi: 10.1542/peds.2014-2972)
EUFIC - Prévention de l’obésité infantile – résultats de l’étude IDEFICS

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Obesitaschirurgie: ook voor jongeren? Gepubliceerd op 03/02/2017 - 16h08

Twee studies hebben de resultaten onderzocht van chirurgische ingrepen voor obesitas bij jongeren. De resultaten zijn veeleer positief, al is dat geen reden om alle adolescenten met zware obesitasproblemen te opereren.

Obesitas: een samenloop van oorzaken Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h28

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is . Obesi...

Nog een voordeel van de fiets! Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Fietsen maakt het mogelijk langdurige inspanningen te leveren met een intensiteit die precies overeenkomt met een maximale vetoxidatie. Met andere woorden: fietsen doet vermageren !

Obesitas bij kinderen: werken vrouwen te veel? Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Sinds vrouwen gaan werken, is het aantal gevallen van obesitas spectaculair gestegen. Is het verantwoord om te zeggen dat de beroepsactiviteit van vrouwen gedeeltelijk een verklaring biedt voor het voorkomen obesitas bij kinderen? Een Brits onderzoek...

Meer artikels