PUBLICITÉ

Jet leg: pas op voor flebitis na een lange reis

Geüpdatet door Laurence Koch Rigaud op 30/06/2014 - 15h07
-A +A

In het Engels heet het fenomeen 'jet leg', een woordspeling op 'jet lag' ten gevolge van het het tijdsverschil.

Bij jet leg, hebben de tijdszones er niets mee te maken! De schuldige is de lange vliegreis en het lange stilzitten... samen met enkele risicofactoren.

PUB

Jet leg en het economyclass-syndroom: wat is het?

Het gaat over het optreden van een ontsteking van de diepliggende aders of flebitis* of een longembolie** onmiddellijk na een lange reis of tijdens de dagen die erop volgen.

Jet leg wordt ook het economyclass-syndroom genoemd. Als we in het vliegtuig niet in business class zitten, dan moeten we uren aan een stuk op een krappe plaats stilzitten, langs voren, achteren, links en rechts gewrongen tussen andere passagiers, soms midden in een rij met meerdere zitplaatsen. Er is weinig comfort en amper mogelijkheid om te bewegen (alleen door even naar het toilet te lopen!).

En al wordt jet leg ook nog vliegtuigtrombose genoemd, het kan ook optreden als we urenlang stilzitten in een bus, trein of auto!

De risicofactoren van flebitis of aderontsteking zijn:

Wist u dat? Vrouwen meer door flebitis getroffen worden dan mannen!

 • Vluchten op trajecten waarbij we langer dan 6 uur moeten zitten, zonder echt de benen te kunnen strekken (immobilisatie).
 • Uitdroging.
 • Hypoxie (vermindering van de hoeveelheid zuurstof in het lichaamsweefsel).
 • Ouderdom.
 • Aderinsufficiëntie.

In deze omstandigheden kan een tromboflebitis of een longembolie optreden bij een lange reis zonder dat er trombogene ziekteverschijnselen zijn (dit betekent, die tromboses bevorderen) zoals bijvoorbeeld hartfalen.

Enkele definities voor een beter begrip:

* Flebitis of aderontsteking ontstaat door de versperring van een diepliggende ader door een bloedklonter, meestal in de benen. Deze situatie wordt met name in de hand gewerkt wanneer de bloedsomloop vertraagd is, wat het geval is bij een lange reis. Flebitis is pijnlijk en moet absoluut worden opgespoord omwille van de mogelijke complicaties zoals een longembolie.

** Longembolie is eigenlijk een complicatie van flebitis, wanneer de bloedklonter ten gevolge van de aderontsteking door de bloedvatensysteem begint te bewegen en in een longader terecht komt. Het gaat hier dan om een levensbedreigend noodgeval.

Welke voorzorgen kunnen we nemen tegen tromboflebitis bij lange reizen?

 • Zet u zo goed mogelijk op uw gemak!
  Laat de spannende jeans in de bagage: trek liever voor uw reis loszittende kleren aan, schoenen die niet spannen, liever geen (broeks)riem of ten minste niet te strak aangespannen.
   
 • Denk er in het vliegtuig of de trein aan om een plaats aan het gangpad te reserveren!
  Zo bent u vrijer om op te staan, zonder uw buur te moeten storen.
   
 • Steunkousen of steunpanty's werken!
  Zowel op het vliegtuig als met de wagen of de trein is het een goed idee om steunkousen of steunpanty's te dragen, zelfs als u niet aan veneuze insufficiëntie lijdt. Deze steun is doeltreffend om de vertraging van de bloedsomloop tegen te gaan. 
  Het is niet voor niets dat hostessen en stewards ze ook dragen!
   
 • Wandel geregeld rond!
  Sta in het vliegtuig geregeld op (zelfs al moet u een hele rij in hun slaap storen!) en stap over en weer door het gangpad. Het is niet leuk, maar wel efficiënt en essentieel.
  In de trein is het hetzelfde verhaal. Alleen hebt u meerdere wagons om door te wandelen. En wil u een doel, dan kunt u een flesje water gaan halen in de restauratiewagon.
  Bent u met de auto, hou dan halt op de rustplaatsen of benzinestations en stap rond. Of het nu buiten is om de hond uit te laten of binnen om naar het toilet te gaan of wat in de shop te gaan neuzen... elke aanleiding is goed!
   
 • Rondjes draaien met de voeten!
  Een tip om de bloedsomloop naar het hart te stimuleren: draai met uw enkels, plooi uw voeten en strek ze uit.
  Doe deze oefening heel geregeld (en zo bent u ineens even afgeleid!)
   
 • Drinken en afvalstoffen verwijderen!
  Vergeet niet regelmatig en vaak te drinken tijdens een traject. Liefst water. Zo voorkomt u uitdroging en verdikking van het bloed. En hoe meer u drinkt, hoe meer afvalstoffen u moet verwijderen. Dus beweegt u... richting toiletten.

Goed om te weten: 
Personen met een voorgeschiedenis of een groot risico op veneuze insufficiëntie, flebitis of longembolie, kunnen een inspuiting met een preventieve dosis bloedverdunner krijgen. Een recente aderontsteking is een contra-indicatie om met het vliegtuig te reizen. Als u ook maar enige twijfel hebt voor uw gezondheid, ga dan enkele weken voor u met vakantie vertrekt, even bij uw huisdokter langs. Hij zal zo nodig de onderzoeken laten uitvoeren zodat uw reis niet op een nachtmerrie uitdraait.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 13/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Laurence Koch Rigaud le 30/06/2014 - 15h07

http://www.astrazeneca.fr/votre-sante/cardio-et-metabolisme/phlbite/conseils-pratiques

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waaraan herkent men een longembolie? Gepubliceerd op 10/11/2015 - 10h40

Een longembolie of pulmonaire embolie is een ernstige complicatie van flebitis. Deze is weinig symptomatisch, maar er zijn wel een aantal aanwijzingen die kunnen doen vermoeden dat er sprake is van flebitis. Des te meer wanneer die aanwijzingen in ve...

Senioren nemen het vliegtuig Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Zin om andere horizonten te ontdekken? Alles is mogelijk, ook als u al wat op leeftijd bent. Laat u wel eerst door uw arts onderzoeken. Hier volgen enkele nuttige raadgevingen.

Het economy class-syndroom Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

Hebt u een lange vliegreis voor de boeg naar uw vakantiebestemming, neem dan enkele eenvoudige voorzorgen. Kwestie van uw vakantie niet te laten verpesten door het economy class-syndroom.

Meer artikels