PUBLICITÉ

Jetlag: wat te doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2017 - 16h38
-A +A

Jetlag of het tijdsverschil bij lange reizen, kan voor min of meer grote stoornissen zorgen. Wat moet u in dat geval doen?

Hoe kunt u met het tijdsverschil leven?

Welke opties zijn er?

PUB

Vliegtuigen en uurverschillen

De effecten van het uurverschil kunnen sterk verschillen.

Elk individu reageert anders, onder meer in functie van de persoonlijke eigenschappen of bepaalde ziekten. Maar jetlag wordt ook bepaald door de slaapgewoonte, de reisbestemming, de duur en het reisdoel.

In de meeste gevallen moet jetlag geval per geval aangepakt worden.

Het is wel een feit dat in het algemeen iemand die vroeg gaat slapen een voordeel heeft bij reizen naar het Oosten, terwijl iemand die laat gaat slapen beter af is met een reis naar het Westen.

Een vakantiereis van twee weken naar de Verenigde Staten

 • De reiziger wordt aangeraden om bij het betreden van het vliegtuig zijn horloge aan te passen aan het plaatselijk uur op zijn reisbestemming en niet meer te denken aan de thuistijd.
   
 • Van zodra hij ter plaatse is volgt hij best het plaatselijke ritme wat maaltijden en bedtijden betreft.
   
 • Aangeraden wordt om niet voor 23 uur te gaan slapen en niet toe te geven aan de verleiding van een dutje overdag.
   
 • Iemand die laat gaat slapen en een goede slaper is, zal er wellicht geen last van hebben, maar iemand die vroeg gaat slapen loopt het risico om al vroeg wakker te zijn.

  Zijn arts kan hem misschien een licht slaapmiddel voorschrijven dat hij drie dagen lang inneemt bij het slapengaan.
   
 • Vanaf het begin van de reis is het belangrijk dat men zich zo snel mogelijk blootstelt aan het daglicht en ook om lichaamsbeweging te nemen, stappen bijvoorbeeld.
   
 • Bij de thuiskomst zou iemand die vroeg gaat slapen niet al te veel hinder ondervinden op voorwaarde dat hij bij het vertrek uit de Verenigde Staten zijn horloge op thuistijd zet.
   
 • Iemand die laat gaat slapen, kan wel problemen ondervinden. Heeft hij erg veel last dan kan hij de drie eerste dagen na de reis een licht slaapmiddel nemen.
   
 • Neem nooit een slaapmiddel op het vliegtuig. De slaapduur is te kort en vaak wakker worden of wakker gemaakt worden is onvermijdelijk.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 12/12/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/05/2017 - 16h38

Le Quotidien du médecin, 17 november 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Praktische tips om jetlag te bestrijden Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h47

Misschien vertrekt u binnenkort met het vliegtuig op een langeafstandsvlucht en bent u bang om een jetlag te krijgen. Met deze praktische tips kunt u voorkomen dat de jetlag uw verblijf verpest.

Dodo, toeristen, do! Geüpdatet op 09/08/2005 - 00h00

Als u door uw vakantiebestemming verscheidene tijdzones moet doorkruisen zonder lange tussenstops, zal uw interne biologische klok worden verstoord. Hier zijn enkele tips tegen jetlag, vermoeidheid door het tijdsverschil, en om goed te slapen in een...

Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

Slapeloosheid: een subjectief probleem Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Er zijn 1001 redenen om slecht te slapen: nachtmerries, nachtelijke apneu, hypersomnolentie, … De belangrijkste slaapstoornis bij volwassenen blijft echter slapeloosheid. In extreme gevallen zijn geneesmiddelen de enige oplossing. Toch kan een goede...

Meer artikels