PUBLICITÉ

Jawel, vrouwen bloeden…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016 - 09h21
-A +A

Voor het eerst laat een reclamespotje voor maandverband bloed zien en wordt erbij openlijk gezegd dat vrouwen bloeden. Niet meer dan een fait divers?

PUB

De maandstonden zijn een hardnekkig taboe

Ah, die reclamespotjes voor maandverband! Ze zijn in enkele decennia tijd alom tegenwoordig geworden in de reclamefilmpjes op televisie en er is ook wel enige evolutie in te zien. Een beetje toch. Eerst hebben we jarenlang technische uitleg gekregen over de absorberende eigenschappen van de gebruikte producten. Het bloed werd daarbij voorgesteld als een kleurloze of blauwe vloeistof, heel soms ook in roze, maar verder niet. Of hoe je over de maandstonden kunt praten zonder erover te praten...
Recenter kwam er wat verandering in de spotjes en kwam de nadruk te liggen op het feit dat je als vrouw ook met maandverband perfect een normaal (lees: draagbaar) leven kunt blijven leiden als je je maandstonden hebt. Maar welk normaal leven? Dat van vrouwen natuurlijk, en als we de spotjes moeten geloven is dat vaak dansen, boodschappen doen of andere pietluttige dingen doen. Maar telkens wordt in de reclamefilmpjes zo goed mogelijk weggemoffeld dat de vrouwen hun maandstonden hebben, want dat zou hen natuurlijk op slag onaantrekkelijk maken voor alles en iedereen.

”Bloed houdt ons niet tegen”

Daarom doet de nieuwe reclamecampagne van Bodyform zo’n deugd. Dit Britse merk dat in handen is van de groep SCA, die bij ons dezelfde producten verkoopt onder de naam Nana, heeft inderdaad een slogan die uit de toon valt: ”Bloed houdt ons niet tegen”. In het filmpje zien we vrouwen die bloeden, maar niet omdat ze hun maandstonden hebben. Ze lopen schrammen op terwijl ze op hoge hakken dansen; ze lopen door het bos en struikelen; ze vallen van hun skateboard. Er is zelfs een trotse krijgster te zien te paard, in de stijl van Game of Thrones. In al die situaties is de reactie op het bloed dezelfde: de vrouwen vegen het bloed af en zetten hun activiteit gewoon voort. De onderliggende boodschap is: net als alle andere bloedingen horen de maandstonden een klein ongemak te zijn dat je snel even tackelt om daarna je leven weer voort te zetten.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016 - 09h21
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pijnlijke menstruatie Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Dysmenorroe - pijnlijk, herhaaldelijk en soms invaliderend - komt bijzonder vaak voor bij jonge vrouwen. Wat zijn de oorzaken van pijnlijke maandstonden? Wat houden de onderzoeken in en welke behandelingen kunnen worden voorgesteld?

Meer artikels