PUBLICITÉ

Jacuzzi®, spa of bubbelbad: wat zijn de voordelen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 12h08
-A +A

Een bubbelbad of spa (jacuzzi® is de gedeponeerde handelsnaam) is een bad van wisselende grootte dat is uitgerust met jets die lucht en water in de kuip blazen. De onderdompeling in het warme wervelende water verschaft meteen een ontspannend gevoel.

Maar hebben bubbelbaden nog andere weldoende effecten, welke voorzorgen moeten er genomen worden en bestaan er contra-indicaties?

PUB

Relaxatie, massage en andere  weldoende effecten

De uitwerking van een warm bubbelbad, ook wel spa genoemd, is te vergelijken met dat van de hydrotherapie (therapeutische effecten van water), een hydromassage en de balneotherapie (behandeling van ziekten door water). Bij onderdompeling in het warme bubbelbad (33 tot 40°C) brengen de luchtbellen een ontspannend effect teweeg. Het weldoende gevoel dat daarbij wordt ervaren, helpt stress en spanning tegen te gaan en verbetert de slaapkwaliteit.

De weldoende effecten van de hydromassage

De waterstralen werken masserend op het hele lichaam of op bepaalde zones, al naar gelang van hoe de jets gericht staan en hoe krachtig ze zijn. Ze kunnen ingezet worden om gespannen spieren te ontspannen, om gewrichten te ontlasten bij mensen met artrose en artritis (het effect wordt nog versterkt door het gevoel van gewichtloosheid) en om spanningen in de onderrug of een stijve rug te verlichten.

De hydromassage stimuleert de bloedsomloop en vergemakkelijkt de afvoer van afvalstoffen.

De balneotherapie zou ook helpen tegen spijsverteringsproblemen, cellulitis, migraine, zware benen, enz. Daarnaast versterkt het  ook de lichaamsweefsels, zoals de huid.

Een bubbelbad schept ook een gezellige sfeer en is ideaal om met het hele gezin, met vrienden of met collega’s te doen.  

Zijn er voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties voor de jacuzzi?

  • Een sessie mag niet langer duren dan 30 minuten, anders kan het leiden tot slaperigheid of zelfs hyperthermie (sterk verhoogde lichaamstemperatuur).
  • Het water mag om dezelfde redenen niet warmer zijn dan 40°C. Dat moet ook het risico op verbranding voorkomen.
  • Let ook op de kracht van de waterstralen. Zet de straalkracht niet te hoog voor mensen met zwakke spieren, want dat kan de weefsels beschadigen.
  • Grote en bruuske temperatuurschommelingen kunnen belastend zijn voor het hart. Het gebruik van een bubbelbad gevolgd door een koude douche is dus af te raden voor hartlijders.
  • Hou u ook aan de hygiëneregels en de regels voor onderhoud van bubbelbaden. Anders kunnen er zich bacteriën gaan ontwikkelen en die kunnen infecties veroorzaken. 
  • Bubbelbaden zijn toegestaan voor iedereen. Er bestaat geen contra-indicatie zolang u zich maar houdt aan de voorzorgsregels.
Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 05/11/2014 - 09h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 12h08
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Thalasso: het kiezen van een zeewaterbad Gepubliceerd op 03/11/2014 - 17h39

U weet het echt niet meer: welk thalassobad moet u kiezen? Een bubbelbad, een hydromassagebad of een lichtbad: ontdek de drie verschillende thalassotherapiebaden op zoek naar hun heerlijke heilzame werking!

Vier massages om mijn winter een boost te geven! Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In putje winter staan ons energiepeil en ons humeur soms op een laag pitje. Wellness massages kunnen dan een moment van welverdiende rust en ontspanning bieden. Sonia Petrau-Gay is masseur en kinesist* en zet de weldoende effecten van deze massages o...

Thalassotherapie: een douche naar keuze! Gepubliceerd op 29/01/2013 - 14h23

Affusie, jet of onderwater, in de thalassotherapie zijn douches onvermijdelijk. Ze zijn niet te vergelijken met de douches die u thuis neemt, het zijn douches met een doel: ontspannend, tonisch of versterkend!

Is de sauna goed voor de gezondheid? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 14h03

Sauna , een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico's van sauna voor de gezondheid? Sauna bezoeken zi...

Meer artikels