PUBLICITÉ

IVF: complementaire aanpak

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/06/2013 - 14h12
-A +A

Zowat één op de zes koppels heeft problemen om zwanger te raken. Medisch begeleide voortplanting kan in dat geval een oplossing zijn. Maar wat kunt u voor en tijdens zo’n medische behandeling daarnaast nog doen om uw slaagkansen te vergroten?


PUB

Medisch begeleide voortplanting

Elk jaar worden er in België zo’n 3000 kinderen geboren na medische hulp bij de bevruchting. Naar schatting een op de zes of zeven koppels heeft problemen om zwanger te raken en gaat daarvoor naar een dokter. Voor mensen die de stap zetten en kiezen voor medisch begeleide voortplanting bestaan er drie technieken:

  • Kunstmatige inseminatie  (er wordt sperma afgenomen en op het juiste ogenblik worden de zaadcellen in de baarmoeder ingebracht).
  • In-vitrofertilisatie (er worden eerst eicellen en zaadcellen weggenomen, die worden dan samengebracht voor de in-vitrofertilisatie. Het op die manier verkregen embryo wordt daarna in de baarmoeder ingebracht).
  • In-vitrofertilisatie met ICSI (de zaadcel wordt rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd). 

Afhankelijk van de individuele situatie zal er bij deze technieken al dan niet stimulatie van de eierstokken nodig zijn. Dat gebeurt met hormoonbehandelingen en die kunnen soms bijwerkingen hebben. Welke techniek gekozen wordt, hangt in ieder geval af van het vruchtbaarheidsonderzoek van het koppel. Psychische ondersteuning kan daarnaast nuttig zijn, maar het is ook belangrijk om de risicofactoren te vermijden die een schadelijk effect hebben op de vruchtbaarheid zowel van mannen als van vrouwen.

Welke factoren beïnvloeden vruchtbaarheid?

Vruchtbaarheid daalt met de leeftijd
De leeftijd speelt een cruciale rol in de vruchtbaarheid. De vruchtbaarheid daalt naarmate men ouder wordt. De kans dat een vrouw in elke menstruatiecyclus zwanger raakt, bedraagt 25% met 25 jaar, 12% met 30 jaar en 6% met 40 jaar.

Roken en alcohol gaan niet goed samen met vruchtbaarheid
Roken tast de vruchtbaarheid aan, zowel bij mannen als bij vrouwen. Roken vermindert de slaagkansen van een in-vitrofertilisatie en vergroot ook de kans op een miskraam. Maar ook passief roken is nefast voor de vruchtbaarheid. Overdadig alcoholgebruik kan de vruchtbaarheid ook beïnvloeden. Alcohol is hoe dan ook verboden als de baby eenmaal op komst is.

Gewicht, milieu, de genen, geneesmiddelen, enz.
Gewicht, zowel overgewicht als ondergewicht, kan de vruchtbaarheid verminderen. Ook sommige erfelijke ziekten, diverse algemene pathologieën en bepaalde behandelingen met geneesmiddelen verminderen de vruchtbaarheid. Blootstelling aan bepaalde toxische producten, zoals hormoonverstoorders, verminderen de kwaliteit van het sperma. Ook trauma’s, milieufactoren en zelfs psychologische problemen kunnen wegen op de vruchtbaarheid.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/06/2013 - 14h12

Centre d'Assistance Médicale à la Procréation de l'hôpital Américain de Paris, www.fecondationinvitro.com. Agence de la biomédecine,  http://www.procreationmedicale.fr.
J.E. Chavarro, Reproduction 2007 22(5):1340-1347; doi:10.1093. Commission européenne sur les perturbateurs endocriniens,  http://europa.eu.int/ - Congrès de la Société européenne de reproduction et d'embryologie humaines (ESHRE), Vienne, Juillet, 2002. Sheynkin Y. et coll., Hum. Reprod., 20 (2) : 452-5, 2005.
(1) Levitas E et al., Fertily and Sterility, 2006 May; 85(5):1404-8.  (2) Manheimer E et al., BMJ. 2008 Mar 8;336(7643):545-9.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Meer artikels