PUBLICITÉ

Ischias uitgelegd aan wielrenners

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/07/2014 - 16h02
-A +A

Van alle sporten houdt wielrennen het grootste risico in op ischias.

Deze aandoening uit zich in de eerste plaats door hinder en vervolgens door hevige pijn die uitstraalt naar dijen en bips.

PUB

Ischias en de piramidale bilspier

De "hoofdschuldige" voor ischias is de piramidale bilspier.
Alle wielrenners zouden deze spier moeten kennen. Niet alleen omdat hij de typische pedaalbeweging mogelijk maakt, maar ook omdat hij vaak erg pijn doet. Hij zit vast aan het sacrum (heiligbeen), dat het uiteinde van de wervelkolom vormt. Vervolgens baant hij zich een weg door het kleine bekken en loopt hij uit op een botuitsteeksel aan de bovenkant van het dijbeen, de rolheuvel of grote trochanter genoemd.

Door zijn diepe ligging komt de piramidespier in contact met heel wat andere spieren (dijspieren, tweelingspieren van het bekken), maar ook met aders, slagaders, lymfevaten enz. Maar hij ligt vooral vlak bij zenuwen zoals de grote en de kleine heupzenuw, en precies daar beginnen de problemen. De piramidespier drukt immers soms op de zenuwcellen als hij uitzet, waardoor de patiënt ischiaspijn krijgt en het gevoel heeft dat er zich knopen vormen in de spieren.

Waarvoor dient een piramide?

Tijdens het fietsen wordt de piramidespier belast telkens als u uw been strekt. Op een vlak parkoers van 60 km is dat al goed voor meer dan 10.000 contractiecyclussen.

Wielrenners die iets meer wegen dan gemiddeld, krijgen nog meer problemen. Doordat de druk op het zadel toeneemt, vooral als ze de snelheid willen opdrijven door de onderkant van het stuur vast te houden, en door met het achterbeen druk uit te oefenen op het pedaal, glijden ze beetje bij beetje helemaal tot aan de voorkant van het zadel, waardoor de arme piramidespier nog wat meer samengedrukt wordt.

De twee belangrijkste oorzaken van ischiaspijn zijn dan ook: een slechte zithouding en een te snelle inspanningscurve.

 

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 20/09/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/07/2014 - 16h02
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel ischias? Gepubliceerd op 26/09/2014 - 12h03

Ischias of heupjicht is een hevige pijn veroorzaakt door irritatie van de ischiaszenuw. De symptomen kunnen lichtjes verschillen afhankelijk van de specifieke oorzaak van ischias, bijvoorbeeld druk op de wortel van de ischiaszenuw (discushernia). Maa...

Ischias tijdens de zwangerschap: een fabeltje? Geüpdatet op 17/07/2014 - 19h58

Er wordt vaak gesproken over ischias - in de volksmond soms heupjicht genoemd - tijdens de zwangerschap. In werkelijkheid is het fenomeen eerder zeldzaam. Het komt bij zwangere vrouwen in ieder geval niet vaker voor dan bij de rest van de bevolking....

Scoliose, de wervelende kolom Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

De oorzaak van deze welbekende vervorming van de wervelkolom is vaak niet te achterhalen. Ook al worden de behandelingen steeds efficiënter, het is nog steeds heel belangrijk dat ze vroegtijdig wordt opgespoord.

Meer artikels