PUBLICITÉ

Ischias tijdens de zwangerschap: een fabeltje?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/07/2014 - 19h58
-A +A

Er wordt vaak gesproken over ischias - in de volksmond soms heupjicht genoemd - tijdens de zwangerschap. In werkelijkheid is het fenomeen eerder zeldzaam. Het komt bij zwangere vrouwen in ieder geval niet vaker voor dan bij de rest van de bevolking.

Al is dat nog geen reden om rugpijn tijdens de zwangerschap te verwaarlozen. Rugklachten moeten altijd worden behandeld!

PUB

Ischias tijdens de zwangerschap is eerder zeldzaam

Er wordt vaak gesproken over ischias tijdens de zwangerschap, maar in de meeste gevallen gaat het om zogenaamde valse ischias, dat zijn rugklachten die op ischias lijken.

Tijdens de zwangerschap wordt de rug overbelast

De ontwikkeling van een baby in de buik heeft onvermijdelijk gevolgen voor de rug. Zwangere vrouwen hebben vaak minder lichaamsbeweging, ze worden zwaarder, ze kunnen niet langer dezelfde houding aannemen, enz.  Heel vaak hebben ze dan ook pijn in de onderrug. Als die pijn uitstraalt naar de benen, denken ze automatisch aan ischias. Maar bij ischias is er altijd een zenuw geraakt; bij zwangere vrouwen wordt de pijn daarentegen meestal veroorzaakt door simpele overbelasting van de gewrichten van het bekken en de onderrug.

Enkele symptomen waaraan u valse ischias herkent:

  • De pijn gaat nooit tot onder de knie.
  • U wisselt bij het staan of zitten vaak van been.
  • U kunt moeilijk de exacte plaats van de pijn aangeven.

 

Hoe kunt u rugpijn tijdens de zwangerschap verlichten?

In het gros van de gevallen is rugpijn tijdens de zwangerschap onschuldig en ondervindt de toekomstige moeder er niet al te veel hinder van. Maar de pijn kan (en moet) natuurlijk worden behandeld en verlicht, of het nu ischias of niet.

Niet alle pijnstillers zijn toegelaten tijdens de zwangerschap ; paracetamol zou wel kunnen en geen gevaar inhouden voor moeder en kind. Al zijn er vrouwen die elke vorm van medicatie tijdens de zwangerschap weigeren…

Vaak wordt daarom kinesitherapie aangeraden. Massages en oefeningen kunnen rugpijn inderdaad verlichten. Elke kinesist kent de efficiënte technieken daarvoor. U moet wel eerst naar de dokter zodat de specifieke kenmerken van de zwangerschap op het voorschrift vermeld staan.

Niets is trouwens zo slecht bij rugpijn - we kunnen het niet genoeg herhalen - als te weinig bewegen. Te veel zwangere vrouwen laten elke vorm van lichamelijke activiteit vallen omdat ze moe zijn of gewoon omdat ze bang zijn iets te fout te doen. Een beetje sport, op een rustige manier beoefend, kan nochtans nooit kwaad, voor niemand!

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/07/2014 - 19h58

Met dank aan dr. Delphine Guében, geneesheer gespecialiseerd in Fysische Geneeskunde en Revalidatie in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel ischias? Gepubliceerd op 26/09/2014 - 12h03

Ischias of heupjicht is een hevige pijn veroorzaakt door irritatie van de ischiaszenuw. De symptomen kunnen lichtjes verschillen afhankelijk van de specifieke oorzaak van ischias, bijvoorbeeld druk op de wortel van de ischiaszenuw (discushernia). Maa...

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Meer artikels