Blog : " Blog van de redactie "
Door mislukking raakt u verbitterd en hebt u wraakgevoelens. Psychiaters overwegen om dit gevoel tot de psychische aandoeningen te rekenen. Hebt u een verbitterd gevoel?

Het posttraumatische bitterheidsyndroom: wat is dat?
Bitterheid of wraak komt vaak voor na een mislukt project dat ons bloed, zweet en tranen heeft gekost. Een wraaklustig iemand zoekt de schuld niet bij zichzelf, maar bij andere factoren. Dat is dan een persoon of een gelegenheid. De mislukking kan echt van alles zijn: een relatiebreuk, een scheiding of een verwerping door een groep of een vriend. Maar ook een ontslag of een faillissement enz. Wraak komt dus vaak voor. Volgens inleidende studies kan het wraakgevoel schadelijk zijn voor de gezondheid, en meer bepaald voor het metabolisme en het immuunsysteem. Het kan ook een ziekte doen uitbreken. In 2003 kwam de Duitse onderzoeker Michael Linden met het idee om verbittering tot de psychische aandoeningen te rekenen. Vandaag geeft hij in een studie de verschillende criteria om de aandoening te diagnosticeren.
Hoe kunnen we een diagnose stellen?
De voorgestelde criteria om de posttraumatische bitterheid vast te stellen zijn:
- Een negatief evenement ligt aan de basis van het probleem.
- De negatieve staat past volledig binnen de context van het evenement.
- De emotionele reactie van de patiënt is wraak, bitterheid en een gevoel van onrechtmatigheid.
- De persoon herinnert zich het evenement steeds opnieuw, waardoor hij aan niets anders kan denken.
- De persoon kan zijn gevoelens onderdrukken.
- De persoon heeft geen andere psychische aandoeningen.
Er bestaan ook nog andere, minder specifieke criteria: onder andere pijn, melancholische depressie, gevoel van onmacht, eet- en slaapstoornissen, fobische symptomen in verband met de plaats of personen die met het negatieve evenement te maken hebben.