PUBLICITÉ

Is verbittering een psychische aandoening?

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 08/09/2011 - 14h51
-A +A

Door mislukking raakt u verbitterd en hebt u wraakgevoelens. Psychiaters overwegen om dit gevoel tot de psychische aandoeningen te rekenen. Hebt u een verbitterd gevoel?

PUB

Het posttraumatische bitterheidsyndroom: wat is dat?

Bitterheid of wraak komt vaak voor na een mislukt project dat ons bloed, zweet en tranen heeft gekost. Een wraaklustig iemand zoekt de schuld niet bij zichzelf, maar bij andere factoren. Dat is dan een persoon of een gelegenheid. De mislukking kan echt van alles zijn: een relatiebreuk, een scheiding of een verwerping door een groep of een vriend. Maar ook een ontslag of een faillissement enz. Wraak komt dus vaak voor. Volgens inleidende studies kan het wraakgevoel schadelijk zijn voor de gezondheid, en meer bepaald voor het metabolisme en het immuunsysteem. Het kan ook een ziekte doen uitbreken. In 2003 kwam de Duitse onderzoeker Michael Linden met het idee om verbittering tot de psychische aandoeningen te rekenen. Vandaag geeft hij in een studie de verschillende criteria om de aandoening te diagnosticeren.

 

Hoe kunnen we een diagnose stellen?

De voorgestelde criteria om de posttraumatische bitterheid vast te stellen zijn:

  • Een negatief evenement ligt aan de basis van het probleem.
  • De negatieve staat past volledig binnen de context van het evenement.
  • De emotionele reactie van de patiënt is wraak, bitterheid en een gevoel van onrechtmatigheid.
  • De persoon herinnert zich het evenement steeds opnieuw, waardoor hij aan niets anders kan denken.
  • De persoon kan zijn gevoelens onderdrukken.
  • De persoon heeft geen andere psychische aandoeningen.

 

Er bestaan ook nog andere, minder specifieke criteria: onder andere pijn, melancholische depressie, gevoel van onmacht, eet- en slaapstoornissen, fobische symptomen in verband met de plaats of personen die met het negatieve evenement te maken hebben.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser op 08/09/2011 - 14h51
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen! Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h07

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst . Ze gaan nooit naar de tandarts , en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

1 december 2003: Wereldaidsdag Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

1 december is uitgeroepen tot Wereldaidsdag. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met het aids-virus. In België zijn het er ongeveer 14.000, en elke dag worden twee tot drie nieuwe gevallen van seropositiviteit opgespoord.

Last van tandenknarsen? Een knarsbitje kan helpen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 17h11

Hebt u last van tandenknarsen? Hebt u het zelf opgemerkt of heeft uw omgeving u erop gewezen? En waarom doet u het? Wat valt er aan tandenknarsen te doen en welke rol kan een opbeetplaat of knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen spelen?

Meer artikels