PUBLICITÉ

Is uw rashond gevoelig voor bepaalde ziekten?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/12/2011 - 20h13
-A +A

Alle honden zijn vatbaar voor ziekten die eigen zijn aan deze soort. Virussen en andere ziektedragers kunnen dus alle rassen met dezelfde waarschijnlijkheid vellen, maar voor andere aandoeningen liggen de kaarten wel degelijk anders!

PUB

Hondenrassen met een gevoelige huid

Tot de honden met een probleemhuid behoren onder meer de Engelse bulldogs en de shar-peis. Deze honden hebben grote huidplooien en daarin kan zich vocht nestelen, met ontstekingen en infecties als gevolg. Honden met hangoren zoals de cockerspaniëls krijgen dan weer makkelijker oorontstekingen dan rassen met rechtopstaande oren die beter ‘gelucht’ worden. Franse bulldogs, westies en shi tzu’s horen bij de rassen die vaak last hebben van een jeukende huid met onbekende oorzaak, bekend als "atopische dermatitis".

Artrose, een vervelende kwaal bij sommige hondenrassen

Verschillende hondenrassen vertonen al van bij de geboorte gewrichtsafwijkingen die zich dan later in hun leven manifesteren – wanneer en hoe hevig hangt af van het individuele dier. Zo hebben nogal wat kleine rassen, zoals de jackrussel- en yorkshireterriërs, gevoelige knieën. Meestal gaat het om een luxatie van de knieschijf. Grote rassen hebben vaak erfelijke en aangeboren afwijkingen. Die leiden soms al bij heel jonge honden tot artrose in het betrokken gewricht. Duitse herders, labradors en rottweilers lopen meer kans om heupproblemen te krijgen. Bij Berner sennenhonden, golden retrievers en rottweilers worden vaker letsels aan de ellebogen vastgesteld.
Teckels hebben vooral een zwakke rug en discusherniadiscuskomt bij dit ras meer voor dan bij andere honden.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/12/2011 - 20h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kies een hond die bij u past! Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Een hond in huis nemen doe je niet zomaar, het moet goed overwogen worden. Uw nieuwe vriend kan immers 8 tot 20 jaar uw huisgenoot worden! Hieronder vindt u enkele tips die u bij uw keuze kunnen helpen…

Voeding voor puppy's van grote rassen Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Pups van een groot ras groeien hard en hebben een heel eigen spijsvertering. Zulke honden hebben een voeding nodig die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Dat geeft hen de beste start in het leven.

Meer artikels