PUBLICITÉ

Is uw koelkast in goede handen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/02/2008 - 00h00
-A +A

De voedselveiligheid moet onberispelijk zijn, van de producent tot bij ons thuis, dat wil zeggen tot in de koelkast. Zodra de producten zijn aangekocht, is alleen de consument nog verantwoordelijk. Hij moet erop toezien dat de koudeketen wordt gerespecteerd en dat het voedsel niet bederft. Hieronder vindt u twee aspecten die absoluut gerespecteerd moeten worden.

PUB

Hygiëne en voedselveiligheid

De hygiëne en het handhaven van de goede temperatuur zijn belangrijke voorschriften met hetzelfde doel: de microbiologische risico's beperken. In de winkels beantwoordt het voedsel noodgedwongen aan heel strenge normen, maar eenmaal bij ons thuis is er niemand meer die de controle kan uitoefenen…en is het dus aan ons om onze verantwoordelijkheid te nemen. Het FAVV (voedselagentschap) heeft verschillende aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de koudeketen tot bij ons thuis wordt gerespecteerd.

Temperatuur van de koelkast: 4°C of lager

Het is ten zeerste aanbevolen om regelmatig na te gaan of de temperatuur in uw koelkast niet hoger is dan +4°C. Levensmiddelen bewaren het best tussen o en +4°C. Op die temperatuur wordt de ontwikkeling van de micro-organismen sterk vertraagd. In de handel vindt u gemakkelijk thermometers voor koelkasten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/02/2008 - 00h00 Enquête van het Franse Voedselveiligheidsagentschap (Afssa), 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vervaldatum: lees het etiket! Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

De laatste informatiebrief van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid herinnert ons eraan dat voedingsmiddelen een beperkte houdbaarheid hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch noteert men werkelijk talrijke gevallen van voedselintoxicat...

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Voeding: hoe kunt u etensresten klaarmaken en bewaren? Geüpdatet op 05/10/2009 - 00h00

De kunst om vooraf klaar te maken, te bewaren, in te vriezen en niet te verspillen en tegelijkertijd te letten op een onberispelijke voedingshygiëne , kan men niet improviseren. Dat moet men leren, ook al worden de basisprincipes vaak door het gezond...

Meer artikels