PUBLICITÉ

Is uw hond klaar om zonder risico de winter en sneeuw te trotseren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/01/2013 - 13h09
-A +A

Niet alle honden reageren op dezelfde manier wanneer winter en vorst hun intrede doen. Sommige kunnen zelfs ziek worden van de kou. Maar is uw hond al klaar om de winter te trotseren?

PUB

Is uw hond klaar om de kou te trotseren?

De weerstand tegen lage temperaturen is onder andere afhankelijk van het ras van uw hond.
Rassen uit koude streken, zoals de Siberische husky, de Alaska-malamute of de Pyreneese berghond, zijn gebouwd om te weerstaan aan de kou en zij hebben een dikke en dicht ingeplante vacht en ondervacht.

Chihuahua's, yorkshireterriërs en leeuwhondjes, om er maar enkele te noemen, hebben daarentegen een minder dichte vacht en hun kleine gestalte maakt hen gevoeliger voor de kou. Ook de leeftijd van de hond beïnvloedt zijn weerstand tegen de kou. Zeer jonge en oude dieren hebben gewoonlijk meer last van de kou dan andere honden.

Magere honden hebben meer te vrezen van de kou dan honden met een normale corpulentie. Zwaarlijvige honden hebben het dikwijls moeilijker om te bewegen en hebben bijgevolg soms meer last van de kou.

De levenswijze van een hond heeft ook veel invloed op zijn vermogen om de kou te trotseren: een hond die in de stad leeft en het hele jaar binnen zit, is gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan een dier dat meestal buiten leeft.

Hoe beschermen we de hond tijdens zijn winteruitstapjes?

Indien uw hond voornamelijk bij u in huis leeft en uitsluitend buitenkomt voor zijn dagelijkse uitstapjes, dan moet u tijdens de wintermaanden niets wijzigen aan zijn voedingsgewoonten. Indien hij echter meestal buiten leeft, zou u hem in de winter een veel rijkere voeding moeten geven of zijn dagelijks rantsoen met 15 tot 20% verhogen.

Een hond die buiten leeft, heeft in de winter inderdaad veel meer energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden dan tijdens de rest van het jaar. Indien u een hond hebt, die omwille van zijn vacht regelmatig een trimbeurt nodig heeft, beperk dan tijdens de wintermaanden het aantal bezoeken aan het trimsalon. Vraag om de haren niet te kort af te knippen zodat uw hond nog voldoende isolerende vacht overhoudt.

Heeft uw hond veel last van de kou of van infecties van de luchtwegen, aarzel dan niet om hem een hondenjasje te kopen om zijn winterse tochtjes aangenamer te maken.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 04/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/01/2013 - 13h09
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is uw hond klaar voor de winter? Geüpdatet op 18/10/2005 - 00h00

De herfst is het land en de winter komt eraan: de temperaturen duikelen naar beneden en het weer wordt guurder. U hebt uw truien, sjaal en regenjas uit de kast gehaald om u te beschermen tegen de koude en de regen. Maar denkt u ook eens aan uw lieve...

Huidverzorging: een mooie vacht voor je hond! Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Je hond verkeert in goede gezondheid, maar verliest veel haar, heeft een doffe vacht of een onaangename vachtgeur. Wil je hem opnieuw een fraaie glanzende vacht geven en hem in blakende conditie zien dollen, dan moet je hem de verzorging geven die hi...

Meer artikels