PUBLICITÉ

Is de tijd rijp voor mannelijke contraceptie?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

Een team Australische onderzoekers heeft onlangs een nieuw voorbehoedmiddel ontwikkeld voor mannen. Het gaat om een implantaat dat al bij een vijftigtal koppels werd getest, en met succes want het is doeltreffend en omkeerbaar gebleken.

PUB

De onderzoekers werken sinds lang tevergeefs aan een voorbehoedmiddel voor mannen. Enkele onverzettelijken laten echter de moed niet zakken en publiceren regelmatig over de verbetering van de beschikbare technieken of zelfs nieuwe methoden. Dit keer gaat het om een Australische ontdekking die haar doeltreffendheid heeft bewezen. Volgens de auteurs "is het de eerste keer dat een hormonaal contraceptivum voor mannen is uitgetest door koppels. Het zet op een betrouwbare en omkeerbare manier de zaadproductie stop."

Het gaat om een implantaat dat testosteron afgeeft (het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon) en om de vier maanden moet worden vervangen, in combinatie met een driemaandelijkse inspuiting met progesteron (een ander geslachtshormoon, dat beide geslachten gemeen hebben en dat al gebruikt wordt in de vrouwenpil). Deze methode vereist dus geen dagelijks gebruik en belet de hersenen om de zaadcelproductie te stimuleren.

Ze werd uitgetest bij 55 koppels, die ze gedurende twaalf maanden gebruikten als enige vorm van contraceptie. In die periode werd geen enkele zwangerschap geregistreerd. Bovendien bleek de methode enkele maanden na stopzetting van de behandeling perfect omkeerbaar.

Het valt nu te hopen dat ze zowel mannen en vrouwen (die al 30 jaar het zwangerschapsrisico moeten dragen) als de farmaceutische industrie zal weten te bekoren. Die laatste zal trouwens de eventuele bijwerkingen moeten nagaan die op lange termijn kunnen optreden. Er zullen dus nog een hele reeks tests nodig zijn alvorens alle ernstige risico's te kunnen uitsluiten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00 Communiqué van het ANZAC Research Institute, studie te verschijnen in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, oktober 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Contraceptie: binnenkort ook een pil voor mannen! Geüpdatet op 16/05/2006 - 00h00

Naar het voorbeeld van de pil voor vrouwen zouden mannen binnenkort ook over een hormonale contraceptie moeten beschikken. Het bewijs van zijn doeltreffendheid was reeds geleverd. Dan moest alleen nog worden aangetoond dat deze pil ook reversibel is....

Opgepast voor een verergering van acne na blootstelling aan de zon Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h33

Het klopt gedeeltelijk dat acne verbetert als de zon schijnt. Dat komt omdat de UV-straling de ontsteking tegengaat, waardoor de puistjes uitdrogen. Maar later keert de situatie zich helaas om en volgt er een fase waarin de acne verergert. Gelukkig i...

Condooms: maak de juiste keuze Gepubliceerd op 17/11/2011 - 11h35

Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Meer artikels