PUBLICITÉ

Is roomijs altijd veilig ?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/08/2013 - 13h55
-A +A

Met dit warme weer is niets aangenamer dan een ijsje te likken of te lepelen.

Even een zalige verfrissing voor het gehemelte en daarna’ genieten van de heerlijke smaken.

Maar opgelet : niet alle soorten ijs zijn dezelfde, en bovendien komt het erop aan een voedselvergiftiging te vermijden.


PUB

De verschillende ijssoorten uit elkaar houden

Wanneer u een ijsje verorbert, kan het gaat om ijs zonder meer, roomijs, melkijs, ijs op basis van eieren, vruchtenijs of om een bereiding op basis van een van deze soorten op smaak gebracht met chocolade, gedroogde vruchten enz.

Dat ijs kan industrieel of artisanaal zijn, en verkocht worden in verschillende verpakkingen en recipiënten (potjes, dozen, op een stokje, een hoorntje met bollen enz.).

Wilt u echt weten wat u eet, dan doet u er goed aan om het etiket te ontcijferen (als dat mogelijk is tenminste !).

Sinds tien jaar geldt er in de sector van het industriële en ambachtelijke ijs immers een ‘Code voor eerlijke handelspraktijken’, waarin de verschillende toegestane producten worden omschreven. De belangrijkste zijn: water, melk, room, eieren, suiker, vruchten, groenten, aroma’s, kleurstoffen en extract van gedroogde melk.

IJsjes en vetten

Het probleem is echter dat plantaardige vetten (palmolie en kokosolie) en niet-melkeiwitten, d.w.z. gelatine, eveneens verwerkt mogen worden in ijs zonder meer, maar niet in melkijs, ijs op basis van eieren en roomijs.

IJs is – ongeacht zijn samenstelling – alleen stabiel (dus niet zoals een ijsblokje, dat onmiddellijk smelt) en lekker als het goed romig is. En daarvoor moet het rijk zijn aan verzadigde vetzuren (te vinden in melk, room, eieren en plantaardige vetten).

Om rendabel te blijven, bevatten de ijssoorten van de merken in de grootdistributie steeds meer kopra- of palmolie. En die zijn niet echt gezond…

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/08/2013 - 13h55
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is het Dash-dieet? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h03

DASH is de nieuwste hype in de wereld van de diëten , althans in de Verenigde Staten en Canada. Alle medische instanties en voedingsautoriteiten zijn er vol lof over. En net zoals het wasmiddel met dezelfde naam doet het twee dingen in één keer: het...

Voedingsevenwicht: weet u het of weet u het niet? Geüpdatet op 20/11/2006 - 00h00

Er zijn promotieslogans en twijfelachtige lofbetuigingen, maar hoe weet u nu welke voedingsmiddelen al dan niet bij een gezonde voeding horen? Wat moet u weten, hoe moet u kiezen en hoe moet u valstrikken vermijden?

Meer artikels