Volgens de gegevens van het RIZIV is het aantal patiënten dat tussen 2004 en 2014 behandeld is met Rilatine meer dan vertienvoudigd. Methylfenidaat (Rilatine®, Concerta®, Equasym® of de generische middelen) wordt voorgeschreven aan kinderen met aandachtstoornissen met of zonder hyperactiviteit (ADHD). Het middel helpt hen om zich beter te concentreren. Al van meet af aan zijn de meningen verdeeld over de vraag of het geneesmiddel al dan niet moet worden voorgeschreven. We laten twee kinderpsychiaters aan het woord die in de kwestie gespecialiseerd zijn: dr. Philippe Kinoo en dr. Laurent Victoor.

- Wordt Rilatine vandaag te systematisch voorgeschreven?
- Wanneer schrijft u methylfenidaat voor?
- Hoe ziet die niet-medicamenteuze behandeling eruit?
- Wat raadt u aan als die maatregelen eenmaal getroffen zijn?
- Moet de plaats van Rilatine in de huidige behandelingen herzien worden?
- Wordt Rilatine vandaag te systematisch voorgeschreven?
- De cijfers wijzen nochtans op een toename van het aantal patiënten
- Wat is de plaats van de andere aspecten van een globale behandeling?
- Wanneer schrijft u dit geneesmiddel voor?
- Hoe stelt u de diagnose?
- Moet de plaats van Rilatine in de huidige behandelingen herzien worden?
Dokter Philippe Kinoo: “Rilatine moet pas in tweede instantie komen”
Wordt Rilatine vandaag te systematisch voorgeschreven?
Sommige artsen schrijven het te systematisch voor, andere schrijven het niet genoeg voor bij kinderen die met dit geneesmiddel geholpen zouden kunnen worden. Het probleem is dat er een groot deel subjectiviteit komt kijken bij de diagnose van een kind met ADHD. De diagnose van dit soort stoornissen gebeurt niet met een bloedafname, zoals bijvoorbeeld bij diabetes.
Wanneer schrijft u methylfenidaat voor?
Volgens mij moet er aan drie voorwaarden worden voldaan. Eerst en vooral moet er al een niet-medicamenteuze behandeling op touw zijn gezet. Daarnaast moeten enkele diagnostische criteria duidelijk vervuld zijn. En tot slot moet de arts ook nagaan of Rilatine al dan niet meer effect heeft dan een placebo.