PUBLICITÉ

Is nagellak ongezond?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2017 - 14h33
-A +A

Karmijnrood, felroze, oranje of zelfs blauw, groen en zwart …

Nagellak is er tegenwoordig in alle mogelijke kleuren.

Veel vrouwen houden van nagellak, maar het product bevat toxische stoffen. Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie.

PUB

Nagellak: wat achtergrond

Volgens historici werd nagellak ruim 3000 jaar voor onze tijdrekening  voor het eerst gebruikt. Toen kleurden de Chinezen hun nagels rood of roze met een lak op basis van Arabische gom en eiwitten. Iets later verfden de Egyptenaren hun nagels en vingertoppen met bruinrode verf op basis van henna.

Het was wachten tot de jaren twintig van vorige eeuw tot de nagellak zoals wij die kennen, op de markt kwam. De komst van autoverf inspireerde Michelle Ménard, de uitvindster van email, om de kleurstof op nagels aan te brengen.

Nagellak: een toxisch trio

De voorbije honderd jaar is de samenstelling van nagellak wel wat veranderd. Toch zitten er nog altijd toxische stoffen in. Sommige van die stoffen kunnen allergieën veroorzaken, andere zijn zelfs kankerverwekkend. Uit een enquête die het Departement of Toxic Substances Control in het voorjaar van 2012 uitvoerde in de manicuresalons van San Francisco, blijkt dat sommige soorten nagellak die het label  ’toxic free’ dragen, toch drie toxische stoffen bevatten.

  • Formaldehyde: werd in 2004 door het International Centre for Research on Cancer ondergebracht in de groep van kankerverwekkende producten.  Formaldehyde wordt gebruikt als stollingsproduct. Het is erg vluchtig en zou ademhalingsproblemen veroorzaken. De maximale toegelaten concentratie in lak is 5%. In de geteste stalen in Californië was die grens overschreden.
  • Dibutylftalaat (DBP): dit product wordt ervan verdacht een hormoonverstoorder te zijn. Het gebruik ervan in cosmetische producten is in Europa al sinds 1976 verboden!
  • Tolueen: een hars dat het aanbrengen van de nagellak vergemakkelijkt. De stof zou huid- en luchtwegenallergieën veroorzaken.

De VS is trouwens niet het enige land waar het fout gaat. In juni 2012 waarschuwde RAPEX (het Europese waarschuwingssysteem voor snelle uitwisseling van informatie over gevaarlijke producten) voor goedkope nagellak die werd verkocht in discountzaken, maar ook in bekende parfumeriezaken.

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 16/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/05/2017 - 14h33

Professor Dominique Tennstedt, Cliniques universitaires Saint-Luc, Brussel.

Rapex, het Europese waarschuwingssysteem voor snelle uitwisseling van informatie over gevaarlijke producten, rapport van juni 2012.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kleine nagelproblemen: oorzaken en remedies Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Naast de pathologische nagelaandoeningen - zoals aandoeningen veroorzaakt door een schimmel, ziekte of lichamelijk trauma - bestaan er ook allerlei kleinere nagelproblemen (zachte nagels, brekende nagels, verkleurde nagels, nagels met groeven, enz.)....

Wat te doen tegen zachte of broze nagels? Gepubliceerd op 12/06/2015 - 10h18

Zijn uw nagels te zacht of breken ze makkelijk af? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om weer gezonde nagels te krijgen. Controleer tegelijk ook uw voeding of neem eventueel voedingssupplementen.

Nagels: doe-het-zelf manicure Gepubliceerd op 05/05/2015 - 12h43

Een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialiste is niet de enige manier om mooie nagels te hebben. U kunt uzelf thuis ook een manicure geven om uw nagels te verzorgen en mooier en sterker te maken.

Meer artikels