PUBLICITÉ

Is mijn matras vervuild?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/11/2016 - 16h27
-A +A

Matrassen zijn net als hoofdkussens bronnen van binnenhuisvervuiling. Matrassen scheiden namelijk toxische stoffen af en die komen bovenop de stoffen die vrijkomen tijdens onze activiteiten in huis of uit allerlei soorten voorwerpen en materialen in de woning. Hoe kunt u er zich tegen beschermen?

PUB

Welke toxische stoffen ademen mensen in als ze slapen?

Als we ’s nachts op onze matras liggen, bestaat de kans dat we allerlei soorten vervuilende stoffen inademen. Het is moeilijk om ze allemaal op te sommen, want ze hangen af van de stoffen die gebruikt zijn bij de fabricatie van de matras en de producenten vermelden die niet altijd. Het kan gaan om polyester- of polyurethaanschuim (een petroleumderivaat), lijm, plastic, textiel, maar ook chemische stoffen die gebruikt worden voor de behandeling van matrassen (tegen vocht, brand, warmte, enz.). Onze matrassen scheiden daardoor vluchtige organische stoffen (VOS) af, ftalaten (weekmakers), isocyanaten en brandvertragers, enz.

Wat weten we over het vrijkomen van deze toxische stoffen?

Alle matrassen scheiden VOS af, maar nieuwe matrassen scheiden er meer af dan gebruikte matrassen.

Matrassen van polyurethaanschuim geven meer VOS af dan matrassen in polyesterschuim.

Oude matrassen, en zeker matrassen voor baby’s, scheiden meer ftalaten af dan nieuwe matrassen. Dat fenomeen heeft te maken met het recent ingevoerde verbod op ftalaten in alle voorwerpen voor baby’s, ook in matrassen dus. Baby’s zijn veel gevoeliger voor al die vervuilende stoffen en we kennen de effecten ervan op de gezondheid helaas nog te weinig. 

Speelt onze lighouding op de matras een rol?

Iemand die diep onder zijn dekbed kruipt en op zijn buik slaapt, zal logischerwijs meer toxische stoffen inademen dan iemand die op zijn zij ligt. Rugslapers krijgen het minste vervuilende dampen binnen.

Goed om te weten: het vocht dat bij de ademhaling wordt geproduceerd als het gezicht naar de matras gedraaid is, bevordert de afscheiding van de stoffen die in de matras zitten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 05/11/2014 - 09h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 16h27

Congrès international sur la qualité de l'air intérieur, Brisbane, Australie, juillet 2012. Boor BE. Et al., Environ. Sci. Technol., 2014 Mar 18;48(6):3541-9. doi: 10.1021/es405625q. Epub 2014 Mar 3., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Brandon+Boor. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Hoe uw matras te kiezen? Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We brengen één derde van ons leven door in bed . Het is dus belangrijk dat we ons beddengoed met de nodige zorg kiezen en het vervangen zodra dat nodig is. Hieronder een kleine handleiding om u te helpen de matras en de bedbodem te vinden die het bes...

Een goed bed voor een gezonde slaap Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Een goed bed is cruciaal voor de kwaliteit van onze slaap. Maar aan welke criteria moeten een matras en het onderstel precies voldoen? En wanneer moeten we het bed vervangen? Hieronder vindt u de antwoorden op uw vragen en enkele praktische tips.

Meer artikels