PUBLICITÉ

Is huidveroudering onvermijdelijk?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 05/11/2012 - 10h56
-A +A

Naarmate we ouder worden, verandert ook onze huid...

Maar waarom is dat proces bij sommige mensen duidelijker te zien dan bij andere? En kunnen we dat fenomeen tegenhouden?

PUB

De oorzaken van huidveroudering

Met de jaren verandert onze huid van uitzicht. Ze wordt dunner en ook minder elastisch. Er ontstaan pigmentvlekken en rimpels.

Aan dat proces is helaas niets te doen. Het hoort bij de natuurlijke veroudering van ons lichaam.

 

Onze rimpels zijn trouwens maar het topje van de ijsberg! We zijn wel niet allemaal gelijk wat rimpels betreft. Ons erfelijk patrimonium bepaalt voor een groot deel hoe vroeg de huidveroudering begint en hoe sterk die zal zijn. Mensen met een blanke huid krijgen bijvoorbeeld meestal sneller rimpels dan mensen met een zwarte of gele huid.

Maar ook andere, zogenaamd extrinsieke factoren spelen een belangrijke rol in de veroudering van de huid. Dat is onder meer het geval met herhaaldelijke blootstelling aan de zon en roken.

Het proces ­van de huidveroudering

Als we ouder worden, vernieuwen onze huidcellen zich minder snel en produceert de lederhuid minder collageen en elastine. Over het algemeen verschijnen de eerste zichtbare tekenen van die veroudering tussen 25 en 30 jaar. In het begin zijn de rimpels alleen te zien bij expressieve gelaatsuitdrukkingen. We noemen deze rimpels dan ook expressierimpels.

Gaandeweg prenten die tekens zich in ons gelaat in en blijven ze dus ook aanwezig als het gezicht rust. Ze worden dieper en talrijker naarmate we ouder worden. Maar rimpels zijn niet het enige teken van huidveroudering. Uitgezette poriën, verlies aan glans en pigmentvlekken horen ook in dat rijtje thuis.

De tekenen van huidveroudering kunnen zo sterk verschillen van de ene persoon tot de andere. Mensen met een vette huid krijgen bijvoorbeeld minder rimpels, maar hun huid verslapt wel makkelijker dan van mensen met een droge huid. Niemand wordt gespaard!

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 05/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 05/11/2012 - 10h56

C. Dangoisse, Dermo-cosmétiques et prévention du viellissement cutané, Revue Médicale de Bruxelles, 2004.                                                                                                                      Daven N. Doshi, MD; Kaija K. Hanneman, DO; Kevin D. Cooper, MD, «Smoking and Skin Aging in Identical Twins», Arch. Dermatol. 2007; 143 (12): 1543-1546 http://www.nrc.nl/redactie/doc/Tweeling_met_rimpels.pdf.

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Erika

Een heel goede tip: haal Pure Q10 (Solidpharma) in huis!

bienfait

wat doet die Q10 dan precies ?

Erika

is een zeer krachtig ani-oxydant. Speelt een belangrijke rol in de veroudering van de cellen van het lichaam en in de energie in alle cellen. Heb vroeger Q10 genomen van Pharmanord maar was heel duur voor 30mg. Pure Q10 is veel goedkoper en dat voor 100mg. Ik neem deze nog maar enkel weken en voel het verschil al. Huid is veel zachter end. Was op aanraden van apotheker.

PUBLICITÉ
Lees ook
Een jonge huid is een stevige huid ... Gepubliceerd op 26/01/2015 - 12h55

Dat de huid veroudert zie je niet alleen aan de rimpels. De stevigheid van de huid en de elasticiteit zijn andere zichtbare tekenen van een jonge, gezonde en goed onderhouden huid. Hoe kan je dat zo houden?

De huid slachtoffer van onze biologische klok! Gepubliceerd op 06/04/2016 - 12h02

Niemand ontsnapt aan de veroudering , een universeel proces dat bepaald wordt door onze biologische klok en waarvan de eerste tekens verschijnen vanaf de leeftijd van dertig jaar. De strijd tegen de tijd is nochtans niet bij voorbaat verloren!

Uw huid jong houden: het winnende trio Geüpdatet op 20/02/2007 - 00h00

Zeker, huidveroudering is een onvermijdelijk proces waarmee we allemaal vroeg of laat te maken krijgen. Toch kunt u het minder doen opvallen door de nodige maatregelen te nemen. Ziehier het winnende trio: u beschermen tegen de zon, stoppen met roken...

Meer artikels