Al jaren wordt gedebatteerd over de mogelijk positieve invloed van zuivelproducten op het lichaamsgewicht. Het calcium dat in melk zit, zou daarbij eventueel een rol kunnen spelen. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers heeft men in dit geval het paard achter de wagen gespannen

De literatuurstudie van de Amerikaanse onderzoekers spitste zich toe op de invloed van zuivelproducten of van calciumsupplementen op gewichtsverlies. Dit verband is zeer omstreden, maar wordt toch als vaststaand beschouwd door sommige industriëlen uit deze sector. In deze analyse werden 49 gerandomiseerde klinische studies tot in de details bestudeerd. De klinische studies behandelen het onderwerp zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Kinderen en jongeren
Van de 18 onderzoeken waarbij kinderen en jongeren betrokken waren, ging het in 7 gevallen over zuivelproducten, maar in geen enkel van die gevallen, bleek dat de consumptie van die producten leidde tot gewichtsverlies. De auteurs kwamen tot dezelfde vaststelling na het bestuderen van de studies die handelden over de impact van supplementen met calcium (300 tot 1200 mg gedurende 6 maanden tot 3 jaar).
Volwassenen op dieet
Van de 11 onderzoeken over de impact van calciumsupplementen die geëvalueerd werden, was er in 7 gevallen geen verschil te merken, terwijl 4 studies een verband aan het licht brachten tussen gewichtsverlies enerzijds en supplementen met zuivelproducten of calcium anderzijds. Hier moet wel vermeld worden dat bij de 4 positieve studies het aantal onderzochte mensen vrij laag was. Bovendien boden de gevolgde methoden weinig zekerheid.